Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

479 tar plats i Gävle

I morgon smäller det. Då går vårens högskoleprov av stapeln.
Och intresset är stort. På Högskolan i Gävle ska 479 personer göra provet.

Annons

I Gävleborgs län kommer det skrivas 200 fler prov fler än förra året. Det är en ökning med 17 procent. Stora årskullar är en av anledningarna till att provdeltagarna ökar. Två tredjedelar av alla som gör högskoleprovet är nämligen mellan 18 och 20 år.

En annan anledning är lågkonjunkturen. Madelene Högström, samordnare av hög- skoleprovet i Gävleborgs län, har ytterligare en teori om varför provets popularitet har ökat.

– Vi har satsat jättemycket på marknadsföring. Vi har tagit kontakt med kommuner och gymnasieskolor för att alla ska få information om att det är dags att anmäla sig. En del gymnasieskolor har haft så kallade ”provrace”, uppvärmningsheat, där eleverna fått öva på gamla prov för att se hur högskoleprovet fungerar, säger hon.

Varje termin kommer en tredjedel av alla nya studenter in på sin utbildning med hjälp av högskoleprovet. Det motsvarar ungefär 100 000 studenter om året.

Många ser provet som ett bra komplement när betygen inte räcker till. En del utbildningar kräver att du har skrivit högskoleprovet, eller läst ett visst antal högskolepoäng.

– Jag tror att många vill skriva provet för att det förbättrar chansen att komma in på rätt utbildning, säger Madelene Högström.

Provet består av fem delar som testar kunskaper i matte, svenska och engelska. Allt ifrån diagram och logiska problem, till ord- och läsförståelse.

I Gävleborgs län kan provet skrivas på åtta ställen: Gävle, Sandviken, Hofors, Ockelbo, Söderhamn, Edsbyn, Bollnäs och Ljusdal. Det kommer 1 318 blivande studenter att göra i helgen. Högskolan i Gävle kommer att ta emot 479 personer som får gnugga geniknölarna.

Ingen får se provet innan provdagen. Därför ligger de just nu förvarade i kartonger. Och på högskolan jobbas det för fullt just nu för att allt ska fungera på lördag med personal, lokaler och material.

– Det ska bli spännande att få se hur den här omgången går. Säkert lika bra som det brukar, säger Madelene Högström.

Det finns många råd till den som vill lyckas bra. Det mest avgörande är att skriva provet flera gånger.

– De allra flesta skriver bättre andra gången. Man kan även förbereda sig genom att öva på gamla prov, för att se delproven och repetera. Då märks vad man behöver träna extra på, vilket ökar chanserna för ett bättre resultat, säger Madelene Högström.

Direkt efter provet kommer facit ut på text-tv och internet. Även om du skriver provet flera gånger är det alltid det bästa resultatet som räknas. Ditt provresultat är giltigt i fem år.