Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

50 meters mast utanför Gävlebukten

Nu står det en 50 meter lång mätmast ute på Västra bankens fyr, ungefär 40 km öster om Gävlekusten. Masten ska mäta vindarna vid den planerade vindkraftsparken Finngrunden.

– Vindmätningarna är en viktig del i vårt projekteringsarbete som utgör adekvat information om vindförhållanden i området. Installationsarbetet av mätmasten har varit lyckad och genomförd enligt tidplan, säger Henrik Sjöström, ansvarig projektledare för installationen, i ett pressmeddelande.

Mätningarna ska enligt pressmeddelandet pågå några år. Det är företaget Wpd som står för produktionen. De hoppas att mätmasten ska kunna ge svar på hur vindhastigheter och turbulens påverkar elproduktionen, men också vilket slitage vindkraftverken kommer utsättas för.

Wpd planerar, som GD tidigare berättat om, att bygga en vindkraftspark med 210 snurror på Finngrunden öster om Norrsundet. Drygt tre mil ut i vattnet kommer de vindsnurror som är närmast land att stå. Själva byggarbetet ska enligt den preliminära tidsplanen komma i gång 2010 och 2014 ska vindsnurrorna vara i drift.