Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

50 miljoner mer till omvårdnad är för lite

GÄVLE
Omvårdnad får drygt 50 miljoner kronor mer nästa år jämfört med i år i kommunens förslag till budget för 2004.
Men det täcker inte utgifterna.

Annons
Oppositionen har redan varnat för att att de anser att ramen är för liten:
- Ytterligare resurser behövs till omvårdnadsnämnden, säger Kenth Lövgren, fp, Lennart Sjögren, kd, Roland Ericsson, c, och Bodil Ceballos, mp, i ett hastigt ihopskrivet gemensamt uttalande.

Slutar på minus
Det är en snål budget för 2004 som kommunledningen presenterade på torsdagen. Det ekonomiska läget för Gävle kommun är lika dåligt som i våras när de stora nedskärningsdiskussionerna pågick som värst.
Årets resultat ser ut att sluta på minus.
- Min bedömning är att vi kommer att ligga 50-60 miljoner kronor back när året är slut, säger ekonomidirektören Ingemar Westin.
Några satsningar på reformer finns inte heller med i budgetförslaget.

Inga satsningar
- Tidigare år har ökande skatteintäkter gjort att det funnits ett utrymme framåt hösten som vi kunnat använda på satsningar av olika slag. Men så är det inte i år, konstaterar kommunalrådet Mats Ågren, s.
- I år måste vi anpassa oss neråt.
De samlade kommunbidragen till kommunens nämnder ligger på 3,2 miljarder kronor. Den största posten har som tidigare omvårdnadsnämnden, där man kommer att få fortsätta spara.
Omvårdnad får drygt 874 miljoner kronor nästa år, drygt 50 miljoner kronor mer än för år 2003. Samtidigt ser underskottet som följer med och ska arbetas bort ut att hamna på 70 miljoner kronor.

Lönerna dyrare
Vissa utgifter ökar också. Fem procents ökade personalkostnader, de flesta anställda tillhör Kommunal, skulle innebära 40 miljoner kronor. Till det kommer bland annat inflationsuppräkning och ett ökat behov av hemtjänst.
- Vi fortsätter att se vad vi ska göra för att få budgeten i balans, säger Bengt Bohman, ekonomichef på Omvårdnad, som ännu inte har sett förslaget.
Prognosen för 2003 tyder på att barn- och ungdomsnämnden går mot ett underskott på 35 miljoner kronor i år. För år 2004 får barn- och ungdomsnämnden 1 135 miljoner kronor, 17 miljoner mer än för år 2003.

Skolor stängs
Det betyder, tillsammans med sjunkande elvevantal, att arbetet med att hitta skolor att lägga ner måste fortsätta. Under 2004 kommer personalbehovet att minska med drygt 150 personer och man varnar i budget för att det kommer att innebära att anställda varslas om uppsägning. Utbildning- och arbetsmarknadsnämnden, som i stället får ta emot ökande elevntal i gymnasieskolorna, får sin ram uppräknad med elva miljoner till 382 miljoner kronor.
Kommunstyrelsens egen budget ligger enligt förslaget kvar på ungefär oförändrad nivå, eller 160 miljoner kronor.
Totalt ökar kommunbidragen med 92 miljoner kronor jämfört med 2003, men mycket av den ökningen förklaras av löneökningarna.
- Vi har lagt in medel för löneökningar på fyra procent i budgeten i snitt. Det är ganska mycket pengar, men det anses vara den troliga utvecklingen i den offentliga sektorn, säger budgetchefen Anders Larsson.

INGEGERD SÖRGARD
ANNA BAGGE