Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

500 lägenheter ska rivas

SANDVIKENUnder de närmaste tre åren ska minst 500 lägenheter rivas i Sandvikens kommun.

Beslut ska tas i kommunstyrelsen på tisdag och i kommunfullmäktige den 3 februari.
- Rivningarna ska ske med stor hänsyn till de boende, menar kommundirektör Svante W Nordh i den skrivelse han lämnat till KF.
Det är Sandvikenhus som äger närmare 5 400 lägenheter inom kommunen. Trots att 700 lägenheter har rivits under 1990-talet behöver 500 lägenheter till jämnas med marken de närmaste åren. Under den kommande nioårsperioden ska sammanlagt närmare 1 000 lägenheter rivas.

Outhyrda lägenheter

- I det scenario vi skissat kommer antalet outhyrda lägenheter att öka med närmare 75 per år fram till 2010, skriver Svante W Nordh. Görs inget kommer Sandvikenhus att ha 1 200 outhyrda lägenheter år 2010 och det är en ohållbar situation.
Den skisserade utvecklingen innebär att förlusterna för bolaget skulle öka från 7,3 miljoner 2001 till 36,6 miljoner 2010. De samlade förlusterna skulle uppgå till orimliga 200 miljoner.
- Därför måste åtgärder vidtas, menar Svante W Nordh. Sandvikenhus har målsättningen att nå en uthyrningsgrad på 95 procent.
På Sandvikenhus arbetas det med att ta fram en detaljerad plan över vilka hus som ska rivas.
- Vi räknar med att kunna presentera planen för vår styrelse före månadsskiftet januari/februari, säger Ingvar Ryckertz, chef på Sandvikenhus. Det blir sedan vår styrelse som får besluta om vilka hyreshus som ska rivas.
I vissa bostadshus står mer än 25 procent av lägenheterna tomma. Det medföra höga kostnader för fastighetsbolaget.
- Det är driften, skötseln och underhållet som kostar pengar, säger också Ingvar Ryckertz. När rivningarna av de första husen börjar kan jag inte säga i nuläget, men det blir i alla fall under året. Vi har inte råd att ha lägenheterna tomma.

Björksätra
Av de 500 lägenheter, som ska rivas, finns merparten i Björksätra, men även Norrsätra och Storvik kommer att drabbas. Kostnaderna för rivningarna och nedskrivningarna beräknas till 80 miljoner.
Sandvikenhus har redan gjort åtgärder i kvarteret Blodriskan i Björksätra, bland annat renoveringar och förbättringar för 65 miljoner. Trots det finns 40 tomma lägenheter i kvarteret.

JÖRGEN LARSSON