Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

525 nya lägenheter klara 2010

GÄVLE
Om tre år kan de första Alderholmsborna flytta in i sina lägenheter. Då inleds den stora expansionen av stans färskaste stadsdel. Innan det är klart 2010 ska där finnas 525 lägenheter med attraktivt läge vid Gavleån och Inre fjärden.

I alla fall om kommunens förslag till planprogram klubbas igenom av fullmäktige om en månad.
Eftersom de flesta remissinstanserna gjort tummen upp är det inte mycket som talar för en bakläxa. Troligen ger politikerna klartecken och arbetet med en detaljplan kan börja.
Tjugo år efter att Alderholmsprojektet presenterades första gången kan det nu äntligen bli en realitet.
- Det är roligt att folk är optimistiska. Det är ingen brist på idéer och ambitioner när det gäller Alderholmen direkt. Och det är en förutsättning för att det ska bli bra, säger kommunalrådet Carina Blank, s.
I går fick politikerna tillgång till en tjock bunt med handlingar om Alderholmsprojektet. Det är omfattande redogörelser för samrådet, reviderade program för de tre delarna av området och en redogörelse för trafikkonsekvenserna.
Några större invändningar mot planerna har inte dykt upp under tiden det har varit på utställning. Men materialet innehåller en hel mängd detaljfrågor och uppmaningar från såväl länsstyrelse och kommunala instanser som från näringslivet och privatpersoner.
Tanken på ett gemensamt parkområde för Alderholmen och Öster var välkommet. Däremot var flera oroliga för den ökande trafikbelastningen i området och det buller som genereras.
Flera förslag har tillmötesgåtts. Barn & Ungdoms förslag om att ha en tomt för skolverksamhet till exempel. Där säger man nu att det går att ordna. Flera instansers oro för en evenemangsarena för ishockeyn lugnas. Någon sådan passar inte in i området längre. De som vill ha en busslinje till och från området får också som de vill.
De mest detaljerade frågorna kan man inte svara på nu. Det får man ta när detaljplanen ska utarbetas.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se