Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

53-åring åtalas för våldtäkter på barn

GÄVLEEn 53-årig man från Gävle åtalas för flera fall av misstänkt våldtäkt av underårig.

Själv förnekar han och hävdar att flickan hittar på.
Flickan, som hunnit bli myndig, har enligt åtalet våldtagits vid tre olika tillfällen i sitt hem då hon var runt tio år gammal.
53-åringen och flickan är inte släkt. Enligt uppgifter till GD var 53-åringen sambo med flickans mamma under mer än ett år.
Åklagare Ann-Marie Sjöberg tycker att de misstänkta våldtäkterna är grova eftersom flickan var ung när hon utsattes, övergreppen ska ha skett i flickans hem och de har medfört psykiskt lidande.
En av våldtäkterna kan även bedömas som grovt sexuellt utnyttjande av underårig, enligt åklagaren.
Efter att flickan själv anmälde de misstänkta övergreppen den 31 maj har polisens och åklagarens arbete gått fort. Mannen anhölls den 4 juni och häktades tre dagar senare. Han är fortfarande häktad.

Rättsintyg
I åtalet, som blev klart den 19 juni, hänvisar åklagaren bland annat till rättsintyg som ska kunna intyga att penetration har skett.
Enligt uppgifter till GD har 53-åringen gått igenom en mindre psykundersökning. Den så kallade paragraf sju-undersökningen visar att det finns misstanke om psykisk störning - både vid undersökningstillfället och när han misstänks ha utfört övergreppen.
Därför ska mannen genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning.
När GD samtalar med åklagare Ann-Marie Sjöberg om det senaste av årets många pedofilåtal kommer vi in på medierapporteringens roll i det hela.
Anmälningarna mot pedofiler tycks ju aldrig vilja ta slut. Ju mer GD och andra nyhetsmedier har rapporterat, desto fler ärenden har kommit upp.
- Jag och mina kollegor pratade om det häromdagen, säger Ann-Marie Sjöberg. Det kan mycket väl vara så att uppmärksamheten kring åtalen och domarna har gjort att människor får upp ögonen för vad som pågår i deras omgivning och polisanmäler. Trots det är det nog fortfarande toppen på ett isberg som vi får in här.
Tidningsartiklarna kan även få personer som nått "tidningsläsar-åldern" att förstå allvaret i övergreppen som man utsattes för i yngre år, tror Ann-Marie Sjöberg.


MARIAM NARAGHI
026-159644
mariam.naraghi_gd.se