Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

55 barn i kö till psykkliniken

SANDVIKEN
Barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen i Sandviken, BUP, klarar inte på långt när att täcka behovet för västra Gästrikland.

Annons
I dag står 55 barn i kö. Bara de barn och ungdomar som ligger under prioritet ett, personer med livshotande och mycket svåra psykiatriska tillstånd, kan få komma direkt. För andra svåra fall är kön så lång som upp till två år, uppger öppenvårdschef Annchristin Johansson.
- Vi har tvingats höja tröskeln och prioritera hårdare, betonar hon.

Många besök
Runt 350 ungdomar besöker årligen öppenvårdsmottagningen med allt från en enkel kontakt till utredning och behandling. I vissa fall kan det bli så många som 30-talet besök.
En viss övervikt av pojkar finns i åldersgruppen 6 - 9 år medan flickorna är fler i åldern 14 - 16 år.

Olika problem
Problembilden är också annorlunda, pojkarna visar främst överaktivitet, koncentrationssvårigheter och aggressioner medan flickorna oftare är deprimerade och har olika tvångsföreställningar.
Annchristin Johansson förstår att många föräldrar upplever väntan som svår, dels har öppenvårdsmottagningen ett stort upptagningsområde, hela västra Gästrikland och andelen tunga fall är stort.
Sedan förra vintern saknas läkare för att klara den medicinska utredningen och eventuell medicinering. Även om många frågar efter medicinsk behandling är det väldigt få som får medicin.
Annchristin Johansson tycker att det finns en övertro på medicinska hjälpen. För att medicin ska få sättas in krävs ett väl fungerande nätverk kring ungdomen med skola, hemmiljö och primärvård inkopplad. Patienten måste också följas upp kontinuerligt.

Saknas läkare

- Det är ungdomar med mångfacetterad sjukdomsbild som kräver inte bara den psykiatriska vården utan också att det finns ett väl fungerande nätverk omkring, säger hon.
Ett dilemma för BUP är bristen på läkare och det råder stor brist på barnläkare med psykiatrisk specialitet. BUP har sex tjänster utöver en läkare, det är kuratorer, psykologer och sjuksköterska. Annchristin Johansson har inget direkt råd till de föräldrar som väntar.
Även om det finns en vårdgaranti så hjälper den föga då enheten inte klarar mer. Samtidigt får patienter i och med garantin söka fritt för hjälp inom länet.
I dag är det bara Hudiksvall i länet som har en acceptabel kösituation.
ULF GRANSTRÖM