Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

550 får gå från Sandvik

460 metallare sägs upp på Sandvik och ytterligare 90 får avtalspension från 62 års ålder. Men IF Metall kommer att driva 80-90 av uppsägningarna till Arbetsdomstolen.
– Man har förstört alla förutsättningar för en seriös diskussion, säger Bosse Boström på IF Metall.

I nästa vecka delas uppsägningsbeskeden ut till alla berörda. Men enligt facket är det i många fall fel personer som sägs upp. Anställda med över sju års anställning kan bli uppsagda, medan anställda med kortare anställningstid får behålla jobbet.
– Har du otur och är på fel plats vid fel tillfälle får du gå hem, säger Bosse Boström.
IF Metall var berett att gå med på undantag i turordningslistorna för 25 procent av de fall som Sandvikledningen lagt fram. Då gällde det specialistbefattningar som till exempel reparatörer och andra med särskilda kunskaper. Men arbetsgivarens slutförslag kunde de inte acceptera.
– De tror att de kan välja fritt, säger Bosse Boström.
Sandvik hävdar att företaget strikt gått efter reglerna i lagen om anställningsskydd, LAS. Men IF Metall är lika övertygade om att en stor del av uppsägningarna strider mot lagen. I flera fall sägs anställda upp som i stället borde ha omplacerats och lärts upp.
– Det här är duktigt folk allihop. I vanliga produktionsjobb kan vi inte göra undantag, säger Bosse Boström.
IF Metall drar inte frågan vidare till någon central förhandling. De centrala parterna har redan träffats i informellt i Sandviken men efter den träffen stod det klart att Sandvik bestämt sig för att driva igenom sin linje.
– En central förhandling hade inte kunnat leda fram till något annat, säger Bosse Boström.
Nu blir det Arbetsdomstolen som får pröva om uppsägningarna följer lagen.
IF Metall hade föreslagit ett helt paket med totalt 300 avtalspensioneringar, för att kunna behålla de yngre. Det sa företaget nej till, av kostnadsskäl. Nu blir det i stället bara en del av 62-åringarna som erbjuds avtalspension, med 72,5 procent av lönen. Arbetsgivaren väljer vilka som får erbjudandet.
IF Metall var också berett att teckna ett ramavtal om arbetstidsförkortning som kunde ha minskat uppsägningarna ännu mer. Men Sandvik sa nej till hela paketet.
– Vi kanske kunde ha räddat 200 jobb, säger Bosse Boström.
Frågan om arbetstidsförkortning kan komma upp igen, men Bosse Boström tror att det blir svårt att föra några meningsfulla förhandlingar om det.
IF Metall kommer nu att noga följa uppsägningsförfarandet och därefter ta ställning till vilka fall som ska drivas vidare i Arbetsdomstolen.
Ytterligare 165 metallare med korttidsanställning har redan lämnat företaget.
Förhandlingarna om uppsägningarna bland tjänstemännen fortsätter.