Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

5G mobilt bredband hotar nedgrävd fiber

Just nu är det en rush för att förse även landsbygden med fibernät för internet, telefoni, TV med mera. Men är det bra tänkt att gräva ner fiber för många flera 100 miljoner när vi inom några år kan ha tillgång till mobila bredband med lika bra kapacitet?

För en privatperson på landet kostar enbart anslutningen till fast fiber 15 000 kronor plus nästan lika mycket för grävarbete och anslutning, totalt 20 000-30 000 kronor!

Jag har en bredbandsanslutning i lägenheten i stan och använder ett mobilt 100 Mb bredband när jag är i fritidshuset (ADSL togs bort) eller på resa. Jag är inte någon särskilt avancerad dataanvändare men jag kan streama fotboll lika bra med mobila bredbandet som via det fasta nätet i stan. Det mobila bredbandet kostar 450 kr/månad.

Huawei räknar med att 5G-näten kommer att ge användarna hastigheter på upp till 10 Gbit/s, vilket är samma sak som att ladda ner en fil på 73 GB på en enda minut. Mer än tillräcklig datakapacitet även för avancerade användare.

5G: Hastighet 10 Gbit/s, fördröjning i näten max en millisekund och ungefär 100 miljarder enheter kan vara anslutna samtidigt.

Huawei arbetar tillsammans med andra nätverksleverantörer med att ta fram slutgiltiga standarder för 5G-tekniken och det kinesiska företaget ska investera 600 miljoner dollar enbart på 5G-utveckling fram till 2018.

Kinesiska Huawei levererar nätverksteknik till en rad mobiloperatörer över hela världen. De är därför oerhört intresserade av att vidareutveckla dagens mobilnät så att det klarar både ännu högre hastighet och kapacitet. Enligt Huawei är 5G ett naturligt steg och de har redan satt igång med att förverkliga den nya tekniken.

I år är 4.5 G på gång som en förberedelse inför 5G

Frågan är om aktörerna som jobbar med att alla ska ha nedgrävd fiber har analyserat det framtida behovet och framför allt det hot som man utsätts för av 5G?

För egen del har jag valt att inte teckna mig för fiber. Anslutningsavgiften subventioneras med cirka 2 000 kronor per abonnent, så det är inte hela världen om 5G inte skulle kunna leverera den kapacitet som man hoppas.

För egen del är jag nöjd med mitt mobila bredband. Routern är tillverkad av Huawei och den är lite mindre än en Samsung mobiltelefon. För nio-tio år sen kunde vi använda mobiltelefonen i fritidshuset, som ligger i Ockelbo norr om Rönnåsen, men det gick definitivt inte att använda dåtidens mobila bredband för datorn!

Så frågan är om vi kastar bort pengarna i fiberdikena? 

Torbjörn Edlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare