Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

61-åringen anklagas för våldtäkt

GÄVLEPå torsdagen skärptes en av åtalspunkterna mot den 61-årige länsbo som misstänks för sexbrott mot åtta flickor.

Annons
61-åringen, som erkänt att han haft sex med en flicka som bott på hans hvb-hem, misstänks nu för att ha våldtagit henne.
- Jag menar att mannen vid några tillfällen tilltvingat sig samlag med hjälp av våld, säger kvinnans målsägarbiträde Jan Andersson.
Rättegången inleddes i måndags och det var under den förhandlingen som den unga kvinnan, som i dag är
20-årsåldern, berättade att 61-åringen vid flera tillfällen hållit fast henne och tvingat henne till sex.

Grov våldtäkt
Målsägarbiträde Jan Andersson ansåg efter att ha hört den unga kvinnans redogörelse att brottsrubriceringen skulle ändras från grovt sexuellt utnyttjande till våldtäkt.
- Jag anser dessutom att våldtäkten ska betraktas som grov med tanke på den beroendeställning som flickan hade till mannen, säger han.
Enligt Jan Andersson har mannen haft sex med hans klient ett tiotal gånger under perioden som hon bodde på hvb-hemmet. Två eller tre av dessa gånger ska 61-åringen ha använt våld för att få sin vilja fram.

Stort skadestånd
61-åringen erkände redan den första rättegångsdagen att han haft sex med flickan vid ett tillfälle, men hans försvarsadvokat menar att händelsen ska rubriceras som sexuellt utnyttjande. Anklagelserna om våldtäkt nekar 61-åringen enligt uppgift till.
Hvb-föreståndaren är, förutom övergreppen mot flickan på hemmet, även misstänkt för att ha köpt eller försökt köpa sex av sju andra flickor i 15-årsåldern. Dessutom misstänks han för att ha misshandlat en pojke som bott på behandlingshemmet vid ett flertal tillfällen.
Målsägarna har tillsammans krävt nära en halv miljon i skadestånd av den misstänkte mannen.
Mötte länsstyrelsen
61-åringens hustru, som driver hvb-hemmet tillsammans med mannen, har ansökt om att få fortsätta verksamheten på hemmet i ytterligare två år. I veckan hade hon ett möte med länsstyrelsen där den nya ansökan diskuterades.
- Vi har resonerat kring läget och delgivit varandra synpunkter. Vi var inte där
för att fatta något beslut, säger socialdirektör Christina Markstedt på länsstyrelsen.
Enligt henne kommer det att dröja ytterligare en tid innan länsstyrelsen fattar sitt beslut. Först ska länsstyrelsen bli klar med sin utredning av hur vården på hemmet fungerat.
Dom mot den sexmisstänkte 61-åringen meddelas den 10 maj. Fram tills dess ska mannen stanna kvar i häktet eftersom tingsrätten anser att det finns risk för fortsatt brottslig verksamhet om han släpps på fri fot.
ANNA HÖGLUND