Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

65-åring fick straffrabatt

GÄVLEFyra månaders fängelse blev straffet för den 65-årige gävlebo som utnyttjat två av sina styvbarnbarn sexuellt.Att fängelsestraffet inte blev längre beror mycket på att så många år gått sedan brotten begicks.

Annons
- Han har fått rejäl rabatt på straffet eftersom det hände för länge sedan, säger kvinnornas målsägarbiträde Karin Carlgren.
Mannen utnyttjade de båda systrarna, som i dag är mellan 20 och 25 år gamla, vid åtminstone sju olika tillfällen. När övergreppen skedde var båda barnen i tioårsåldern.

Fristående
Den ena kvinnan berättade enligt domslutet redan under skoltiden för en utomstående vad 65-åringen gjort mot henne. Det gjorde även hennes syster och tingsrätten menar därför att syskonen på så sätt inte kan antas ha påverkat varandra.
Kvinnorna har alltså berättat om övergreppen fristående.
65-åringen har hela tiden nekat till anklagelserna. Han säger att han har en hjärnskada efter en olycka och därför drabbas av minnesförluster och inte kommer ihåg några övergrepp.
Men samtidigt säger mannen att han inte tror att kvinnorna ljuger.

Djupa spår
När det gäller sexualbrott mot barn räknas preskriptionstiden från det att flickan eller pojken fyllt 15 år. För en av flickorna skulle preskriptionstiden för några av övergreppen gått ut inom kort.
Att brotten begicks för över 15 år sedan spelar in när domstolen ska välja påföljd.
- Hade brotten begåtts för en vecka sedan hade mannen fått ett mycket längre straff, säger rådman Erland Hesslow som dömde 65-åringen.
Den 65-årige mannen ska betala sammanlagt cirka 150 000 kronor i skadestånd till sina offer. Av vittnen och kvinnornas egna berättelser framkommer att övergreppen satt djupa spår hos systrarna.
ANNA HÖGLUND
026-15 96 31
anna.hoglund