Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

65-åring förnekar brott vid dödsolycka

SANDVIKENI slutet av september förra året omkom en 24-årig motorcykelförare tragiskt efter att ha kolliderat med en 65-årig bilförare i Sandviken. Skadorna var så allvarliga att han avled kort efter olyckan. I går stod bilföraren inför rätta vid Sandvikens tingsrätt åtalad för att ha vållat den 24-årige motorcykelförarens död i korsningen Sveavägen-Barrsätragatan. Den 65-årige föraren förnekar brott.

- Jag vill djupt beklaga den tragiska händelsen, som även påverkat min familj. Jag förstår hans anhöriga, sa 65-åringen i förhöret.
Kammaråklagare Ulf Back yrkade på villkorlig dom och böter.
- Den åtalade har brustit i den uppmärksamhet som krävs för förare i den här korsningen, sa Ulf Back i sin plädering.
Han menade att 65-åringen felaktigt påbörjat en vänstersväng trots att motorcykelföraren varit på väg från motsatt riktning.

Försiktig förare
65-åringen tillbakavisade dock bestämt att han skulle ha varit oaktsam och beskrev sig själv som en försiktig förare med foten mer på bromsen än på gasen.
- Jag tog det så försiktigt som man bör göra. Jag fick se något mörkt som ögonblicket efter flyger utefter sidan på bilen. Jag förstod inte vad som hände. Sen blev jag naturligtvis chockad, sa 65-åringen.
24-åringen körde hårt bromsande in i bilens sida. Försvaret, advokat K G Myhrberg, menade att motorcykelföraren kört så fort att 65-åringen inte haft någon möjlighet att väja, att han var chanslös.
- Man får inte köra fortare än att det går att stanna framför ett hinder, sa K G Myhrberg, som yrkade på att åtalet mot hans klient skulle ogillas.
Flera vittnen uppgav dock att motorcykelföraren inte kört vårdslöst eller anmärkningsvärt fort. Andra vittnen, försvarets, berättade att de sett en liknande motorcykel köra väldigt fort i Sandviken under samma tidsperiod på eftermiddagen.

Tillbaka på platsen
Vittnen och den åtalade fick i går bokstavligen återvända till platsen för den tragiska olyckan under en del av rättegången för att beskriva det de upplevt. Trafiken spärrades under en del av eftermiddagen av och fler poliser än vanligt syntes på samma ställe i Sandviken.
Så många som åtta vittnen hördes om händelsen. Ändå saknades en okänd kvinna som K G Myhrberg beskrev som ett nyckelvittne. Hon ska ha sagt till andra vittnen på plats att motorcykelföraren kört väldigt fort.
Tingsrättens dom faller den 5 november.

SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander_gd.se