Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

70 år ska firas - givetvis med musik

GD GRATULERAR

I dag sänds Åke Blom program nummer 583 i långköraren ”Bloms blandning” i Radio Gävle. Som vanligt spelade han in programmet i den lilla kombinerade studion/skivarkiv i radhuset i Hemsta. Där bland lp-skivor och cd-fodral ställer han samman den blandning som är så förknippad med musikälskaren Åke Blom.

För musik i någon form har varit hans följeslagare ända från barndomshemmet i Falun. Där tjuvlånade han en av de äldre brödernas fioler och lärde sig själv. Det blev så pass bra att han ”spelade upp” för bröderna och befanns värdig att låna fiol med brödernas goda minne.

Möjligen hade han blivit musiker på heltid, han var på god väg som dragspelare i Ivan Thelmés rikskända dansorkester. Men en januarikväll 1967 ändrades allt.

Orkestern hade spelat i Alsen i Jämtland och var på väg mot Sundsvall. Innan de nådde Sundsvall fick de punktering. De stannade vid vägkanten, det var tidig morgon och snöfall. En man i en Volvo PV stannade och undrade om han kunde hjälpa till.

– Då kom en lastbil som fick bromsa och det gick inte alls. Någon skrek att vi måste springa bort från vägen, Ivan hoppade in mellan släpvagnen och bilen, berättar Åke.

Då smällde det, lastbilen körde in i släpet och Ivan Thelmé klämdes fast. Han avled senare på sjukhuset.

Orkestern upplöstes och Åke Blom stod utan jobb. Han sökte och kom in på musiklinjen på Bollnäs Folkhögskola och gick där i två år.

Några år senare började han på Framnäs folkhögskola utanför Piteå, en krävande men bra musikutbildning, tycker han själv.

Sedan blev det faktiskt hela 30 år som lärare på den kommunala musikskolan i Gävle. Ja, förutom en mängd musikaliska engagemang i grupper som Tjosound och Gibasdra, 20 års arrangörsskap för dragspelskvällarna i Boulognerskogen och en följd av år i husbandet i Bälgiaden. För att nu bara nämna några av Åke Bloms musikaliska meriter.

Åke och Rose träffades tack vare musiken när han spelade på Folkparken.

– Fast jag gillade inte musiker och ville inte ha någon som var mörkhårig, berättar Rose.

Åke var både musiker och mörkhårig och de är fortfarande gifta. Faktiskt för andra gången, för de gick skilda vägar en gång – och hittade tillbaka till varandra.

– Det var för dyrt med kontaktannonser, skämtar Åke.

Nu förbereder de i alla fall 70-årskalaset som de ska ha på nationaldagen.

– Skriv att folk gärna får ta med sig instrument. Sång och musik hör till när det är fest, säger Åke Blom.