Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

72-årig kvinna fick kontot tömt

Åldringsligan slog till mot minst 135 personer i hela landet.
Nu har två rumäner dömts till livstids utvisning.
– Åh, vad jag gruvade mig för rättegången, säger en 72-årig dam i Gävle.

Domen föll i Alingsås tingsrätt i förrgår. Två rumänska män, 27 och 44 år, dömdes till fem, respektive tre, års fängelse följt av livstids utvisning.

Männen ingick i en liga där flertalet misstänkta fortfarande är på fri fot och internationellt efterlysta. Man reste land och rike runt under 2008 och siktade framförallt in sig på äldre personer.

Genom att ställa sig nära när offren gjorde bankomatuttag fick de koden. Sedan stal de bankkortet och tömde kontot.

I maj i fjol fick Gävle besök. Tre personer drabbades. En av dem var en i dag 72-årig dam som i detalj minns vad som hände henne.

GD avslöjar inte hennes identitet eftersom hon haft obehagliga upplevelser på grund av publicitet tidigare.

– Det var den 26 maj. Solen sken i nacken. Jag skulle ta ut 200 kronor. Då upplevde jag att det stod en massa folk väldigt nära mig. Så tänkte jag för mig själv, att man inte ska vara så irriterad.

– Jag hade inte gått många steg förrän en man kom fram och ville ha hjälp med att växla. Det kunde jag hjälpa till med så jag tog fram börsen.

– Då avledde han min uppmärksamhet. Men inte förrän dagen efter märkte jag att bankkortet var borta. När jag gick in på banken sa de att jag hade 65 kronor på kontot.

Över 8000 kronor hade försvunnit. Den 72-åriga damen kände sig misstänkliggjord.

– Som de tittade på mig på bankkontoret! Men jag fick tillbaka pengarna före midsommar.

Så småningom blev det rättegång, som hölls i Stockholm.

– Åh, vad jag gruvade mig. Bara att hitta rätt plattform på tågstationen, och sedan att vittna under rättegången. Jag är ju inte van, säger damen om en erfarenhet hon helst varit utan.

Brott mot ligorna som slår till mot äldre, antingen som i det aktuella fallet genom att stjäla bankkoret eller genom att tränga sig in i deras bostäder, leder mycket sällan till fällande dom.

Domen i Alingsås är ett resultat av en lokal kraftansträngning. Arbetet visar också på stora brister i polisens utbyte av information.

När ligorna snabbt reser vidare till nästa län stannar informationen om anmälningar bakom den. En polisman har små eller inga möjligheter att på egen hand leta efter anmälningar om brott som liknar de som finns i hans eget distrikt.

Informationen som skickas mellan polisens avdelningar för underrättelsetjänst i de olika länen är för långsam, och inte ens på rikskriminalpolisen i Stockholm har man möjlighet att snabbt pussla ihop en bild av ligornas framfart.

Förslaget om en ny polisdatalag som remissbehandlas just nu kan ändra på det.

– Detta är inte ett tekniskt problem utan ett tillgänglighetsproblem, säger Kristoffer Mueller på rikskriminalpolisen till Svenska Dagbladet.

Så sent som får några veckor sedan talade GD med en äldre kvinna i Gävle som lyckats kasta ut två kvinnor som lurat sig in i hennes bostad.