Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

73-åring åtalas för sexbrott mot barnbarn

GÄVLE
Inom kort åtalas en 73-årig man misstänkt för sexuella övergrepp på sina två barnbarn. När 73-åringen under en period förra året var häktad gällde misstankarna tiden mellan 1996 och gripandet den fjärde december i fjol.

Annons
Enligt åklagaren som ansvarade för ärendet var misstankarna så grova att de rubricerades som grovt sexuellt utnyttjande.
Misstankarna mildrades senare till "vanligt" sexuellt utnyttjande.

Besöksförbud
73-åringen nekade till alla anklagelser, men fick ett tre månader långt besöksförbud som skulle förhindra att han träffade barnen efter frigivningen från häktet.
Barnen är i dag i grundskoleåldern.
Åtalet mot 73-åringen blir det första i sitt slag på flera månader. Men enligt specialiståklagaren på bland annat sexövergrepp, Ann-Marie Sjöberg, fortsätter anmälningarna till polisen i ungefär samma takt som förut.
Att som nu, den misstänkte är en äldre släkting, är heller inte unikt i Gävle. För ungefär ett år sedan dömdes en då 68-årig farfar för grov våldtäkt mot två av sina barnbarn. Straffet var bland de längsta i ett pedofilmål i Gävle, sju års fängelse.
Socialstyrelsen har analyserat förutsättningarna som skapar en sexualbrottsling. Det räcker inte bara med den sexuella motivationen. Även dålig impulskontroll och tillfälle krävs för att brottet ska äga rum.
- Kanske att det finns latent och att en kris får det att lösa ut, säger Ann-Marie Sjöberg.

Pensionering
Hon pekar på att pensioneringen är en förändring av livet på flera sätt. Dels kan utträdet från arbetslivet vara svårt, dels får en potentiell förövare fritid att tillbringa med barn. Särskilt med barnbarnen, vars föräldrar fortfarande förvärvsarbetar.
Om socialtjänsten varit inblandad i den utredning som snart leder till att 73-åringen åtalas är inte känt.
Det var man dock när 68-åringen började utredas. Snart blev det känt att föräldrarna kontaktat socialtjänsten, som valde att inte polisanmäla misstankarna. Chefsåklagare Birgitta Nygren inledde en utredning för att se om socialtjänsten gjort sig skyldig till brott.

Inte brustit
Både åklagaren och länsstyrelsen kom fram till att socialtjänsten inte brustit i sin handläggning. Dock gjorde länsstyrelsen ett påpekande.
Ärenden där det var svårt att avgöra om socialtjänsten skulle gå till polisen skulle behandlas av socialnämnden. Till skillnad från tidigare då det var nämnden som fick ta de solklara fallen medan en handläggare fick avgöra de svåra fallen.
Socialtjänsten har rätt men inte skyldighet att bryta sin sekretess och polisanmäla misstankar om grova brott mot barn.
MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se