Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

74-åring fick fängelse för sexbrott

VÄSTRA GÄSTRIKLANDUnder flera års tid utnyttjade en 74-årig man i västra Gästrikland två underåriga flickor.

I går dömde Sandvikens tingsrätt honom till fyra månaders fängelse. Han ska även betala ett skadestånd på 40 000 kronor vardera till de båda flickorna. Mannen förnekar brott.
Flickornas juridiska ombud Tiina Hennel är positivt överraskad.
- Ja, det är jag, helt klart. Det var väldigt välkommet med ett fängelsestraff, med tanke på mannen höga ålder hade han kunnat slippa lindrigare undan, säger hon.
Skadestånden blev dock mindre än en tredjedel av vad hon hade yrkat, 130 000 vardera för flickorna varav 100 000 kronor för kränkning och resten för sveda och värk. Tingsrätten anser inte att de yrkade beloppen är skäliga.
- Jag delar inte tingsrättens uppfattning. De skadestånd jag har yrkat på är skäliga utifrån den den verklighet flickorna tvingats leva i under så lång tid. Skadeståndet är en besvikelse i sig, men det är ändå inte det väsentliga i domen, säger Tiina Hennel, som tillägger att hon i stort är nöjd.
Det sexuella utnyttjandet började redan 1994. De båda flickorna bor i det område där 74-åringen och hans hustru har ett fritidshus. Familjerna känner varandra. 74-åringen har bland annat varit barnvakt åt den ena flickan. Övergreppen började redan när flickorna var fyra respektive fem år gamla. Det hela uppdagades när en skolkamrat till en av flickorna berättade för sin mamma att den utsatta flickan sagt att "en farbror hade gjort något som man inte får göra". En anmälan till socialnämnden gjordes och polis kopplades in. Det visade sig att den andra flickan utsatts för liknande övergrepp.
Åtalet mot 74-åringen bygger i huvudsak på flickornas egna berättelser, men tingsrätten anser att de båda lämnat trovärdiga och detaljrika vittnesmål. Rätten konstaterar att deras berättelser, trots att de varit "uppenbarligen oberoende av varandra", är likartade. Ingen annan påföljd än fängelse kan komma i fråga anser Sandvikens tingsrätt.
SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se