Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

75 år med Furuviksbarnen

”Man har väl varit Furuviksbarn”.

Så heter Tetha Åhs nyutkomna bok om 75 års ­cirkusbarn och deras historia.

På onsdagen var det releaseparty på Gävle slott där talarna återkommande kallade skapelsen för årets julklapp.

Annons

Boken ”Man har väl varit Furuviksbarn” skildrar Furuviksbarnens historia från 1936 till nedläggningen tidigare i år. Verket har kommit till på nolltid. Den 25 augusti träffades frilansjournalisten Tetha Åhs Furuviksbarnens veteranförening första gången, där Jill Lindström är ordförande.

– Vi är fullkomliga noviser när det kommer till att göra en bok. Aldrig hade vi kunnat föreställa oss vilka kostnader och kärvt arbete som krävs. Vi har varit gråtfärdiga och däckade av trötthet. Det är nästan som att vara gravid.

Men nu är förlossningen genomförd och barnet fött i form av en bok fylld med berättelser och bilder. GD:s förre kulturredaktör Björn Widegren, som även skrivit förordet, slår fast att det inte är tal om en typisk nostalgibok.

– Den portionerar ut ljus med skugga och ger inte enbart en positiv bild.

Professionelle cirkusartisten David Hammarberg fick representera det yngre gardet av Furuviksbarn. Han visade prov på sina handstående akrobatiska färdigheter.

– Furuviksbarnen har betytt allt för min karriär. När jag började där som elvaåring förstod jag inte alla strikta regler som att kalsongerna inte skulle synas. Men det jag lärde mig har jag haft stor hjälp av under mina professionella år.

På plats fanns också hans manager och kläddesigner Lars-Åke Wilhelmsson. Det avslöjades även att en utställning kommer att visas på Länsmuseet sommaren 2012 om Furuviksbarnen.

Annons