Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

792 namn för billigare busskort

SANDVIKENAnders Lundin, 42, är handikappad och sjukpensionär.

Annons
Han har lämnat in ett upprop med 792 namnunderskrifter till kommunstyrelsen i Sandviken om att alla pensionärer ska ha samma rätt till ett rabatterat busskort.
-Jag som är lätt utvecklingsstörd vill ha lika mycket rabatt som en ålderspensionär. Man ska inte göra skillnad på folk, säger han.

Bara åldersspensionärer
I dag får alla pensionärer i Sandviken som fyllt 65 år köpa ett årskort inom X-Trafik för 1 200 kronor. Sandvikens kommun subventionerar korten med 240 kronor.
Men det är bara ålderspensionärer som får använda ett sånt kort. Det retar Anders Lundin.
I går lämnade han in en namnlista med 792 underskrifter från personer som står på hans sida. I uppropet skriver han att kommunstyrelsen ska förmedla synpunkterna till X-Trafik.
I dag har ungefär 800 pensionärer i Sandviken hämtat ut ett pensionärskort. Subventionen på de korten kostar enligt tillväxtkontoret 125 000 kronor per år. En kostnad som man räknar med att spara in på att de som har kortet använder färdtjänst mer sällan.
I Sandviken finns drygt 2000 pensionärer som inte har fyllt 65 år, och som alltså inte får använda det rabatterade kortet från X-Trafik.
De får köpa busskort precis som alla andra. För Anders Lundin kostar ett kort 480 kronor i månaden. Det blir 5 760 kronor om året.
-Jag har 7 524 kronor i pension. Det ska räcka till hyra, telefon, mat, hemhjälp. Allting. Det blir inte så mycket kvar till busskort, säger han.

Lära åka kollektivt
Enligt Eva Zakrisson-Pärssinen, ordförande i X-Trafik, införde man pensionärskorten för att lära äldre att åka kollektivt. Man hoppades spara pengar på färdtjänsten på det sättet. Hon medger att även många i Anders Lundins situation åker färdtjänst för stora summor.
-Möjligtvis spar man pengar på att ge även dem busskort. Det här måste vi ta en grundlig diskussion om i framtiden, säger hon.
Det finns inget som hindrar Sandviken från att själva subventionera alla sjukpensionärers busskort. Mer än att det kostar väldigt mycket pengar.
Att erbjuda alla pensionärer oavsett ålder ett årskort för 1200 kronor skulle kosta över tio miljoner kronor.

MAGNUS LUNDQUIST
026-277598
magnus.lundquist_gd.se

Fotnot. Kommunstyrelsens ordförande, Stefan Hedin, är Sandvikens representant i X-Trafiks styrelse.