Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

80-åring fick mat ur komposten

Mannen kom försent till lunchen.

Då plockade personalen upp potatis ur kompostpåsen och gav till honom.

– Så gör man bara inte. Det handlar om sunt förnuft, säger verksamhetschefen Jenni Zetterberg.

Händelsen inträffade i slutet av juni på ett äldreboende i Gävle. När mannen som är i 80-årsåldern kom ut i matrummet strax efter att lunchen hade avslutats blev de två vikarierna som var ensamma på avdelningen villrådiga.

De tog kontakt med en erfaren undersköterska på en annan avdelning och frågade om råd. Hon föreslog att de skulle plocka upp den mat som hade slängts.

– Det stämmer att potatisen plockades upp, säger verksamhetschefen Jenni Zetterberg.

Enligt den Lex Sarah-anmälan som en av vikarierna har gjort var det den erfarna undersköterskan som plockade upp potatisen. Men efter samtal med samtliga inblandade har verksamhetschefen Jenni Zetterberg en annan bild.

– Undersköterskan sa att de skulle göra det, men hon befann sig inte i köket. Det var en av vikarierna som gjorde det, säger hon.

När ny personal introduceras får de information om äldreboendets rutiner kring livsmedel och hygien. Alla får lära sig att tvätta händerna, bära förkläde i köket och se till att mat inte står framme för länge.

– Att inte servera mat som har legat i komposten borde vara en självklarhet för alla, det handlar om sunt förnuft. De skulle naturligtvis ha kokat ny potatis och låtit mannen vänta en kvart på sin lunch, menar Jenni Zetterberg.

Orsaken till misstaget är inte kunskapsbrist, menar hon. Utan "den mänskliga faktorn".

– Undersköterskan känner otrolig ånger över att hon sa så, det bara slank ur henne av ren stress.

Hur tänker du kring det, att misstag begås på grund av stress?
– Undersköterskan var sysselsatt med annat och blev överrumplad av frågan från vikarierna. Det är inte försvarbart, men på somrarna när vi får in folk utan tillräcklig utbildning och erfarenhet kan det bli såhär. Vårt planeringssystem ser till att det finns tid för allt som ska göras, arbetssituationen är inte så stressig att det finns risk för upprepade misstag.

Hur stor sjukdomsrisk utsattes 80-åringen för?

– Allt sådant innebär en risk. Man ska vara extra noga med hygienrutinerna när man har med äldre människor att göra, säger Jenni Zetterberg.