Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

80 barn har skulder hos fogden

GÄVLEÖver 80 barn är registrerade hos kronofogden i Gävle.

Tillsammans har de skulder på hundratusentals kronor.
Att barnen hamnar hos kronofogden beror oftast på barnens föräldrar.
-När jag kontrollerade det här i april var 90 procent av föräldrarna också restförda hos oss, säger Anneli Cederroth Högberg, kronokommissarie på kronofogdemyndigheten i Gävle.

Inte konstigt
Och tittar man på statistiken är det inte så konstigt. En 7-årig Gävleflicka som har parkeringsböter och obetald fordonsskatt på nästan 6 000 kronor talar sitt tydliga språk.
Föräldrarna låter sin dåliga ekonomi eller sin arrogans gå ut över barnen.
-Det tycker jag inte alls är snällt. Inte är det barnen som har köpt bilarna. Största felet är att det överhuvud taget går att registrera fordon på barn som inte fyllt 15 år, säger Anneli Cederroth Högberg.
I flera fall rör sig skulderna om kvarskatt. I de fallen har föräldrarna ofta bankmedel eller aktier i barnens namn, enligt Anneli Cederroth Högberg.
Barnen riskerar inte själva att drabbas i någon större utsträckning. Inte förrän de kommer upp i tonåren.
-Börjar man bli 13-14 år öppnar man ju sin egen post och förstår vad det står. Sedan får de ju en betalningsanmärkning som ligger kvar i tre år, säger hon.

33 miljoner kronor
Det innebär att man till exempel inte kan skaffa mobiltelefon, bankkort eller köpa någonting på avbetalning.
Totalt finns det nästan 6 000 barn och ungdomar i Sverige som är registrerade hos kronofogden. Totalt uppgår deras skulder till närmare 33 miljoner kronor.
MAGNUS LUNDQUIST
026-15 96 34
magnus.lundquist@gd.se