Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"800 MHz-bandet ska täcka bredbandslösa"

/

När frekvenserna för mobilt bredband i 800 Mhz-bandet fördelas vill PTS att minst en operatör ska vara tvungen att täcka in bostäder och företag som saknar bredband.

Annons
När frekvenserna för mobilt bredband i 800 Mhz-bandet fördelas vill PTS att minst en operatör ska vara tvungen att täcka in bostäder och företag som saknar bredband.

Under första kvartalet 2011 planerar Post- och Telestyrelsen att auktionera ut frekvenserna i 800 MHz-bandet som ska kunna användas för både samtals- och data-trafik.

För att konsumenterna ska kunna dra fördel av konkurrens mellan operatörerna vill PTS att minst tre operatörer delar på frekvensbandet, något som man tänker sig att uppnå genom ett frekvenstak som gör att varje operatör bara kan köpa ett begränsat utrymme.

Samtidigt tänker man sig att en av operatörerna ska tilldelas ett frekvensblock som är villkorat när det gäller täckningen. Det så kallade täckningskravsblocket ska säljas tillsammans med ett krav på att nätet byggs ut under några års tid så att det kan användas för bredband för bostäder och företag som nu saknar tillgång till detta.

PTS vill också att alla som köper ett av de nya tillstånden ska åta sig att avhjälpa eventuella störningar som kan drabba marksända tv-kanaler på näraliggande frekvenser.

Nu vill man ha in synpunkter på sitt förslag om villkoren för tilldelningen senaste den 5 oktober i år och räknar med att kunna starta auktionen under februari eller mars nästa år.

Parallellt med PTS:s förberedelser för att auktionera ut det svenska 800 MHz-bandet är EU-kommissionen i färd med att driva igenom ett beslut som ska tvinga alla medlemsländer att reservera 800 MHz-bandet för mobiloperatörer från och med 1 januari 2013, uppger New York Times.


/Henrik Thoresson

mobil.se

Mer läsning

Annons