Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

84-åring bestulen på 11 500

GÄVLE
En 84-årig dam bestals på över 11 000 kronor i sitt hem. Efter den andra pensionärsstölden på kort tid har farhågorna om en ny åldringsliga i Gävle besannats.

Damen, som bor centralt i Gävle, hade varit och handlat. Hon stod utanför porten och skulle just låsa upp dörren när en för henne okänd kvinna bad att få bli insläppt.
84-åringen klev ur hissen på tredje våningen medan den okända kvinnan åkte en våning till. Efter bara någon minut ringde det på damens ytterdörr. Kvinnan, som sägs vara i 40-45-årsåldern, sa att hon tänkt hälsa på sin mamma men att denne inte varit hemma. Kunde hon få låna papper och penna att skriva ett meddelande?
Båda gick in i köket för att ordna med en lapp innan kvinnan lämnade lägenheten.

Pengarna borta
Dagen efter behövde 84-åringen kontanter till sina inköp och hon gick till sin sekretär i sovrummet. Där trodde hon att de 11 500 kronorna hon tagit ut i fredags låg kvar.
Men de var borta.
Antagligen har den främmande kvinnan haft en medhjälpare med sig. I hallen låg en tjock matta så att medhjälparen ljudlöst kunde smyga in i sovrummet medan kumpanen uppehöll den gamla damen i köket.
Senare sa sig ingen på övervåningen ha väntat besök från en dotter.
I går rapporterade GD om hur en man och kvinna försökte lura en 95-årig dam på Söder.
Hon fick flera telefonsamtal från en kvinna som sa sig behöva 4 000 kronor till sjukhusräkningen för en vän som misshandlats.
95-åringen, som blev uppringd flera gånger under natten till söndagen, la till slut pengarna i ett kuvert och tänkte överlämna dem från balkongen.

Telefonliga i Gävle
Uppenbarligen har tjuvarna inte samordnat den tänkta stölden. Ingen väntade nedanför balkongen, men en granne till 95-åringen kunde berätta för polisen om en man som gått omkring och frågat efter henne.
Att äldre människor blir måltavlor för samvetslösa tjuvar har hänt tidigare. Tidigare opererade en telefonliga som lyckades lura till sig stora summor pengar inte bara i Gävle utan på flera andra orter i landet innan de greps. Under våren gick en 22-årig man som arbetade ensam in i flera olåsta bostäder, oftast hos äldre.
22-åringen dömdes visserligen, men rymde och är fortfarande på fri fot.
Signalementet på den kvinna gick in till den 84-åriga damen i måndags är vagt. Hon ska ha ljust, kort hår och var i 40-årsåldern.
Enligt beskrivningen av den man som letade efter den 95-åriga damen på Söder i söndags ska han vara i 40-årsåldern, ha kort mörkt hår och vara cirka 180 centimeter lång.

MATS HEDSTRÖM