Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

84-åring knäcktes av bluffen

SANDVIKENInger Åsbergs pappa lurades att betala 7 500 kronor kontant till en man som han trodde kom från sotningsväsendet. Onödiga arbeten på taket, på sin höjd värda 500 kronor, utfördes. Därefter skjutsades han av den okände mannen till banken där han tog ut pengar från sitt sparkonto för att kunna betala.

Annons
Efter händelsen fick Inger Åsbergs pappa, en pigg 84-åring utan krämpor, på kort tid fyra hjärtinfarkter. Han avled i början av oktober i år. Inger Åsberg är övertygad om att det var kränkningen och skammen av att ha låtit sig luras som knäckte hennes pappa.
- Så är det. Min pappa blev sig aldrig lik efter det. Han blev en annan människa. Från att ha varit pratsam och glad blev han tyst och inåtvänd. Jag tror att han hade starka skamkänslor säger hon.

Tre män dök upp
Det var i mars i år som sotaren Mikael Bäckman konstaterade att Inger Åsbergs föräldrars hus behövde några nya takpannor. Tre månader senare, den tolfte juni, dök tre män i en vit skåpbil upp på gården.
- De tilltalade pappa vid namn, var väldigt glada och pigga och sa: "Nu ska vi hjälpa dig med dina tegelpannor." Självklart trodde pappa att sotaren hade skickat dem.
Efter att de tre männen varit där hela förmiddagen fick hennes pappa skriva på ett rutat papper med maskinskriven, lite kladdig och felstavad text.
- Han berättade att han frågat om han inte kunde få en faktura i stället. 7 500 kronor var väldigt mycket pengar för mamma och pappa. Så mycket hade de inte hemma. Men de tog inte emot betalning mot faktura. Däremot kunde de skjutsa pappa till banken, berättar Inger Åsberg.
Hennes pappa fick ett "kvitto", som dock saknar både angiven summa och namnteckningar. Han insåg sen att han blivit lurad.

Fler liknande fall
Sotaren Mikael Bäckman kommer väl ihåg händelsen. Han inspekterade trions takarbeten.
- Jag hade konstaterat att några takpannor behövde bytas, en halvtimmes jobb för en person ungefär. Det skulle på sin höjd ha kostat 500 kronor. De här tre hade lagat nån panna och målat nån plåt som inte behövde målas.
Han säger att han känner till liknande fall.
- Jag blir inte ett dugg förvånad, bara förbannad. Jag vet att den här farbrorn var väldigt knäckt av det som hänt. Det är lågt att ge sig på gamla människor som inte kan eller vågar säga ifrån och som blir oroliga när de hör att något är trasigt.

Ville inte prata
Han tror att många låter bli att polisanmäla för att de skäms över att ha låtit sig luras.
Hur de tre männen känt till att taket behövde lagas vet han inte.
- Det kan vara en olycklig tillfällighet eller så har de rekat i området eller på annat sätt, säger han.
Inger Åsberg säger att hennes pappa överhuvudtaget inte ville prata om det som hänt.
Han gick dock efter övertalning med på att polisanmäla saken. Nu ligger ärendet långt ner i högen av anmälningar som Sandvikenpolisen kämpar för att hinna med att titta på.
Prognosen för att saken överhuvudtaget kommer att utredas är dålig trots att den "entreprenör" som ska ha spenderat en förmiddag på Inger Åsbergs föräldrars tak är identifierad.
Inger Åsberg säger att händelsen inte lämnar henne någon ro.
- Jag vill veta hur någon kan göra så här. Jag vill att han eller de ska förstå vad de gjort. Har de inget samvete kan de åtminstone få veta att pappa är död.
SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se