Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

85 miljoner mer i budget

SANDVIKENSandvikens kommunfullmäktige hade bara ett förslag till budget för 2003 att ta ställning till på måndagskvällen.

Däremot hade flera av partierna olika tilläggsyrkanden.
Mer resurser till Bangen, konsthallen, mansjouren Stickan och en försäljning av Årsunda viking var några av förslagen.

Ytterligare 85 miljoner

Den totala budgeten för Sandvikens kommun nästa år ligger på drygt 1,3 miljarder kronor. Verksamheterna har fått ytterligare cirka 85 miljoner kronor.
Men trots de ytterligare miljonerna är kommunens budgetmarginal fortfarande liten, något flera ledamöter också påpekade.
Kommunalrådet Stefan Hedin sa att man arbetat sedan tidigt i våras med budgeten.
- Vi har en väl balanserad budget och sett till att skjuta till resurser till de verksamheter som växer väldigt mycket. En stor del av ökningen av resurser ligger på handikapp- och äldreomsorg.
Vänsterpartiet yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag men också till en egen tilläggsbudget. I den föreslog man bland annat två miljoner kronor till ett skoldaghem och två miljoner kronor till ett ungdomsboende. Partiet ville också komplettera kultur- och fritidsnämndens budget med 50 000 kronor för att kunna ge mansjouren Stickan i Gävle ett bidrag.

"Kungen ett begrepp"
Dessutom yrkade man att kulturföreningen Back Beat Bolaget ska få 150 000 kronor för att anställa en person på halvtid.
- Back Beat Bolaget, eller Kungen, är i dag ett begrepp i hela Europa. Ett begrepp för ungdomskultur, sa vänsterpartiets Tommy Gabrielsson.
- Kungen är mer känt än Bangen och Kungen har fler besökare och fler internationella artister, sa han också.
Moderaterna lyfte fram vikten av privata alternativ. I en rad tilläggsyrkanden till budgeten föreslog man också ytterligare 150 000 kronor i bidrag till jazzfestivalen Bangen. Årsunda viking och Kungsberget bör säljas och äldreboendet Ängsbacken ska konkurrensutsättas.
Miljöpartiet och folkpartiet avstod från att delta i beslutet.
- Vi har inte haft tid att göra en ordentlig genomgång av förslaget, men nästa gång kommer vi att vara beredda, sa folkpartiets Olov Göransson.

KARIN BERGKVIST