Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

90-åring firades med festgudstjänst

GÄVLEFörsamlingshuset i Utvalnäs fick stor uppvaktning på sin 90-årsdag. Under en vanlig gudstjänst brukar församlingen utgöras av 10-15 personer. I går var den tio gånger större.

- Många som har någon koppling till Utvalnäs men som flyttat härifrån passar nog på att komma hit en dag som denna, säger K-E Lundström, hjälpreda i församlingen och bofast i Utvalnäs sedan tre år tillbaks.
Bänkarna fylldes snabbt och raderna av stolar som bars in för att ge sittplatser åt alla sträckte sig ända till köket där kaffet stod på värmning.
Räcker porslinet?
- Det hoppas jag, annars får vi diska. Vi har ställt fram 120 kaffekoppar, säger kyrkvärd Ethel Dahlström.

Viktiga ideella insatser
I sin predikan talade kyrkoherde Stefan Nilsson om hur betydelsefulla alla ideella insatser är för kapellet.
- Den här festgudstjänsten hålls för att uppmärksamma 90-årsjubileet och ge uppmuntran åt de fåtaliga krafter som försöker driva församlingshuset vidare, säger han.
Efter gudstjänsten, innan församlingens intresse riktades mot de väldukade kaffeborden, passade församlingshusstyrelsens ordförande, Anders Flodberg, på att berätta om huset historia.
- Fiskare från Gävle hade uppfört flera mindre kapell på öar och skär längs kusten. Men i början på 1900-talet tyckte de sommarboende och de bofasta att Utvalnäs behövde ett församlingshus, säger Anders Flodberg.
Byggnaden stod klar 1912 och användas under de kommande decennierna som samlingslokal i flera olika sammanhang.
- Kring jul sköt vi ihop bänkarna och dansade och sjöng julsånger, minns Anders Flodberg som gick i söndagsskola i församlingshuset i slutet av 20-talet.

Användes av försvaret
Under andra världskriget togs byggnaden i besittning av försvaret. Därefter började intresset för församlingshuset att avta och under 60-talet nyttjades lokalerna inte alls.
För cirka 30 år sedan drog tre pensionerade fiskare igång ett upprustningsprojekt som räddade byggnaden från förfall.
Huset restaurerades och fick ett nytt kök och försågs med elektrisk värme.
- Förbindelsen med havet kan ni se på väggmålningarna som har motiv från kusten, säger Anders Flodberg.

ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom