Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

90 miljoner till Sandbacka

SANDVIKENKommunfullmäktige gav på måndagskvällen klartecken till att bygga för närmare 90 miljoner kronor vid Sandbacka park.

Annons
Men folkpartiet och vänsterpartiet gjorde gemensam sak och röstade mot förslaget.
- Vi är positiva till utvecklingen vid Sandbacka park men vi vill inte att kommunmedborgarna ska vara risktagarna, sa Lars Åresund, fp.
Det var i början av året som Sandvik offentliggjorde sina planer på att flytta hela sin systemutveckling med cirka 200 anställda till Sandbacka park.

Kritiska röster
Sandvik hade tänkt bygga inne på sitt område men i stället föreslog Sandvikens kommun att man skulle bygga nya lokaler vid Sandbacka park och hyra ut dem till Sandvik. Tanken är att få Sandvik som ett dragplåster vid företagscentrumet för att locka dit fler företag.
Beslut om ny detaljplan för området är redan tagen och på måndagen hade kommunfullmäktige att ta beslut om avtalet mellan kommunen och Sandvik.
Många kritiska röster höjdes mot avtalet.
Vänsterpartiets Kjell Lusth tyckte att det är anmärkningsvärt att en kommun som Sandviken med så dålig ekonomi bygger åt ett rikt jätteföretag som Sandvik.
- Det hade varit mer logiskt om Sandvik skulle bygga åt oss i stället. Vad händer om Sandvik beslutar att lägga ner sin IT-avdelning? Tycker verkligen kommunalrådet Stefan Hedin att vi ska ta en sådan risk? undrade han.
- Det är en relevant fråga. Vi kan aldrig få en bra tillväxt och fler arbetstillfällen om vi inte tar risker, kontrade Stefan Hedin.

V yrkade avslag
Även moderaternas Anne-Katrine Dunker var kritisk.
- Jag håller faktiskt med vänsterpartiet här. Varför ska kommunen bygga åt Sandvik?
Vänsterpartiet yrkade avslag på förslaget liksom miljöpartiet och folkpartiet.
Det blev dock ett beslut i enlighet med förslaget. Det innebär att man nu kommer att börja bygga vid Sandbacka.
Nästa höst ska lokalerna, som kommer att kosta kommunen närmare 90 miljoner kronor, ska vara färdiga för inflyttning.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se