Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

900 sommarjobb i länet

I länet finns det nu 2 100 jobb att söka via Arbetsförmedlingen. 900 av dem är sommarjobb.

Annons

– Det brukar se ut så här i början av året. Många av de stora arbetsgivarna är tidigt ute. Vården söker många sommarvikarier och Korsnäs har en annons ute nu, de söker fler än hundra sommarjobbare, säger Gabriella Persson Turdell som är arbetsförmedlingschef med områdesansvar för Gävle.

De nya siffrorna för januari visar att det fanns 200 färre jobb att söka än i fjol, och att en så stor del av annonserna rör semestervikariat behöver inte vara en nackdel.

– Sommarjobb kan i många fall leda till att man får fortsätta, säger Gabriella Persson Turdell.

I länet gick 4 552 ungdomar arbetslösa i januari, hundra fler än förra året. Av dem bor 1 730 i Gävle kommun och 575 i Sandviken. Hela 27,5 procent av Gävleborgs unga mellan 18 och 24 år är arbetslösa jämfört med rikets 17,9 procent. I Gävle är siffran ännu högre, 28,3 procent. Gabriella Persson Turdell säger att ungdomarna bör söka sig bortom länsgränsen om de vill ha jobb.

– Det är bara att pallra sig i väg till Uppsala eller Arlanda, där finns det mycket jobb. För de som bor i västra delen av länet finns Dalarna som har en bättre arbetsmarknad. Vill man vara kvar i Gävle så får man räkna med att man kan bli arbetslös.

Den som ytterligare vill öka sina chanser att få ett jobb bör se sig om i resten av världen.

– Vi har inga Berlinmurar i Europa längre. På Irland finns det mycket callcenterjobb för de unga som kan tänka sig att åka dit, säger Gabriella Persson Turdell.

Mer läsning

Annons