Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

900 sossar elitutbildas

GÄVLE
Fjorton socialdemokrater har valts ut att bli framtidens ledare inom partiet i Gästrikland och Älvkarleby. De har nyligen börjat på en flerårig elitutbildning på uppdrag av partistyrelsen och siktet är inställt på centrala ledarskap under mandatperioden 2006-2010.

Annons
- Det är roligt och uppmuntrande att ha valts ut. Samtidigt känns det ansvarsfullt, tycker Åsa Pehrson, 33, från Gävle.
Hon är en av de färskaste i gänget som nytillträdd ledamot i både fullmäktige, barn- och ungdomsnämnden och som ersättare i kommunstyrelsen. Hon har ett fackligt engagemang i Kommunal i bagaget, men fick förtroendeuppdrag i partiet först i december i fjol.

Svåra beslut
Det politiska arbetet ser hon som tillfredsställande, att få vara med och fatta viktiga beslut. Hon tror att man får ta en hel del skit för svåra beslut men att det ändå ligger för henne.
Under utbildningen, som sker i form av helginternat på Brunnsviks folkhögskola i Dalarna, vill hon lära sig mer om retorik och socialdemokratisk ideologi för att stå väl rustad i den toppolitiska vardagen.
Mest meriterad av gävleborna är helt klart kommunalrådet Carina Blank, 40. Trots att hon redan jobbar som ledare av kommunen tror hon att utbildningen är viktig för henne. Man behöver hjälp för att utvecklas. Det går inte av sig självt, menar hon. Även dottern Cristin Blank, 19, har valts ut till utbildningen. Båda betonar dock att mor-dotter-förhållandet inte gäller under utbildningen. Då är de båda där för att lära sig mer, men från helt olika förutsättningar. Carina är rutinerad politiker med fackligt engagemang och ordförandeskap i flera nämnder bakom sig.

Engagerad i SSU
Cristin Blank är ganska färsk i partiet, men har varit engagerad i ungdomsförbundet SSU ett par år. Nu sitter hon som ersättare i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden och är aktiv i s-kvinnorna. Hon kan dock tänka sig tyngre uppdrag framöver.
Det kan också Mohammed Abusagr, 32, som kände sig överraskad att bli en av 900 utvalda i landet. Han är också färsk som nyvald ersättare i omvårdnadsnämnden, men har ett engagemang i SSU bakom sig.
Fler deltagare från Gävle är Peter Hasch, som har varit aktiv en längre tid i partiet och nu sitter med i kommunstyrelsen, barn- och ungdomsnämndens ordförande Jens Leidermark och Amanda Isaksson som är vice ordförande i socialnämnden.
Från Sandviken deltar Robert Steen, Renate Almén och Ann-Catrin Brockman. Samtliga rutinerade socialdemokrater med tunga uppdrag.

Från Hofors
Kommunalrådet Marie-Louise Dangardt representerar Hofors, vice ordförande i kommunstyrelsen Magnus Jonsson representerar Ockelbo och från Älvkarleby är Susanne Ekström och Jan-Olov Jonsson med på elitutbildningen.
Handledare för dem inom distriktet är Ewa Jansson och Per Svedberg.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson_gd.se