Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

96-åring hjälplös i elva timmar

ÅSHAMMAREn 96-årig kvinna från Åshammar ramlade och bröt lårbenshalsen i fredags.

Annons
I elva timmar låg hon skadad i bostaden i väntan på hjälp.
Skyddslarmet fungerade inte, hävdar hon.
Hennes barnbarn Veronica Pettersson är upprörd över vad som hänt.
- Det är för jäkligt. Det känns i hela kroppen att tänka på vad hon gått igenom, säger hon.
Kvinnan är nu illa däran och vårdas på Gävle sjukhus.
I tre till fyra år har 96-åringen haft ett så kallat skyddslarm runt halsen. Händer det henne något ska hon genom en knapptryckning få hjälp av hemtjänsten. Larmet var hennes trygghet.

96-åringen var fram till i fredags en pigg gammal dam som klarat av att bo ensam. Varje dag har hemtjänsten hjälpt till med maten. Städningen har hon också hjälp med.
I fredags var inget undantag. Hemtjänsten kom vid lunchtid och åkte sedan vidare. Olyckan inträffade troligen strax därefter. Maten åt kvinnan nämligen aldrig upp.
- Hon berättade att hon ramlat och tryckt och tryckt och ropat flera gånger, men det kom ingen hjälp, säger Veronica Pettersson.
Under kvällen försökte kvinnans dotter flera gånger att nå henne via telefon. När hon inte svarade blev dottern orolig och kontaktade en granne till kvinnan. Klockan var närmare tio när grannen fick kontakt genom dörren. Via 96-åringens yngre syster, som också har ett trygghetslarm, skickades så till sist ett larm iväg. Först vid elvatiden kunde 96-åringen köras i ambulans till sjukhus.
På sjukhuset har hennes ben opererats. Men allvarligare är att hon ådragit sig en propp som gjort henne halvsidesförlamad.

Hos Ovansjö äldreomsorg ställer man sig nu frågande till vad som hänt.
- Vi vet inte än om det var larmet det var fel på eller om det var något annat. Vi måste titta på vad som hänt. Det vill vi också hemskt gärna veta, säger Tony Högnelid, enhetschef hos Ovansjö äldreomsorg.
Av sekretesskäl kan han inte uttala sig om det aktuella fallet. Men går det ett larm är det hemtjänstens uppgift att kontrollera det, berättar han. Larmet ska självt indikera om det är något fel på det eller om batterierna börjar ta slut. Hos äldreomsorgen har man inte haft anledning att tvivla på tekniken som hittills alltid har fungerat.
Någon teknisk undersökning av själva larmet görs inte av hemtjänsten. Larmet kontrollerar sig självt en gång per dygn.
En gång tidigare har kvinnan behövt använda sitt skyddslarm. Det var när hon drabbades av en mindre hjärtinfarkt. Den gången fungerade allt utmärkt.
Veronica Pettersson vill nu så snart som möjligt få svar på vad som hänt.
- Annars kommer man att grubbla ihjäl sig, säger hon.Johan Pihlblad
026-27 75 92
johan.pihlblad@gd.se