Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Abbas en riktig läckerbit

Den som äter med ögat bör undvika Eldorados matjesill. Konsumentpanelen gillar fastare bitar. Bohusmatjes får högst samlat betyg, men ingen sill i testet är riktigt dålig.

I morgon öppnar vi några miljoner sillburkar runt om i Sverige. Merparten är troligen matjesill. Butikerna försöker möta vår efterfrågan med kraftigt subventionerade priser, och erbjudanden om flera burkar för en tia eller 20 kronor. På precis samma vis som när det gäller färskpotatis för några ören per kilo hoppas affärerna att vi därmed tömmer plånboken på just deras kassadisk.

Priserna som vi anger i det här testet är ordinarie priser som gäller vid köp av en burk. Trots det skiljer det rejält i pris mellan den billigaste sillen, Eldorado, och dyringen från Abba. Men det finns fog för prisskillnaden, konstaterar panelen.

Innehållet i Eldoradoburken är löst, vattnigt och sladdrigt. Långt i från de fina fasta sillbitarna i de dyrare burkarna. Däremot är det inget fel på smaken. Det är alla överens om.

Smakmässigt duger samtliga sju testade sillsorter alldeles utmärkt. Vissa panelmedlemmar föredrar lite saltare, andra med tydligare dillsmak. Men alla sillar håller smak-måttet.

Däremot blir det underkänt för konsistensen i två fall. Nämnda Eldorado som alltså är för sladdrig för testpanelens smak, och Coops sill som är raka motsatsen. Sandra Roström grinar riktigt illa när hon tar en tugga och konstaterar att sillen känns helt rå.

– Jag gillar sushi, men det här är verkligen inte gott, säger hon.

Den som ska göra sillsallad eller silltårta kan lika gärna köpa den billigaste sortens sill, slår panelen fast. Större skillnad i smak är det inte.

Samtliga burkar innehåller enligt innehållsförteckningen 125 gram sill. Vi har inte kontrollvägt, men när de sju burkarnas innehåll lades upp på likadana tallrikar såg mängden ut att vara lika stor i samtliga.

Men den som ratar riktigt blöta sillbitar får räkna med att peta bort en tredjedel av bitarna i en burk Eldorado.

Det finns såklart ytterligare sorters sill på marknaden, bara Abba säljer en handfull varianter av matjes. Det här är ett urval baserat på de sorter butikskedjorna ofta säljer med mängdrabatt.