Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Abo Raad vägrar ta avstånd från salafismen: "Folk får säga vad de vill"

Vid upprepade tillfällen har Gefle Dagblad efterfrågat en intervju med Gävle moskés imam Abo Raad. Under vintern kom beskedet om en bojkott.
Däremot har imamen nu gjort två intervjuer på kort tid med andra medier.
– Allt är lögner och grundlösa antaganden, säger han till Sveriges Radio om Gefle Dagblads granskning.

Det är Sveriges Radios P1-program Människor och tro med reportern Alexandra Sandels samt SVT:s lokala nyheter i Uppland, med reportern Fouad Youcefi, som granskat moskén.

Båda reportagen har hänvisat anklagelserna mot Gävle moské till Gefle Dagblads granskning av den islamistiska extremismen. I intervjuerna är det tydligt att imamen Abo Raad inte är nöjd med de publiceringar som varit.

– De har skadat mitt rykte och de andra som arbetar i moskén. Det måste råda psykiska problem på den där tidningen. De har aldrig skrivit något positivt om moskén och våra ansträngningar att hjälpa samhället och folk, säger Abo Raad till SR.

Eftersom det är viktigt att den som anklagas får bemöta kritik väljer Gefle Dagblad att publicera Abo Raads svar till våra publiceringar här. Även om vi inte har fått ställa frågorna själva.

Anledningen till att det är SVT Uppsala och inte SVT Gävleborg som granskat Gävle moskés imam är att han även föreläst i Uppsala moské. I SVT-intervjun vill inte Abo Raad bekänna sig till salafismen.

– Folk får säga vad de vill. Jag har aldrig tillhört någon inriktning, säger han.

Kan du ta avstånd från salafismen?

– Vad folk säger angår inte mig. Det enda som angår mig är vad gud säger.

Den första artikeln om Abo Raad i granskningen var hans ansvar för hemsidan muslim.se. Hemsidan var skattefinansierad med 416 000 kronor. Pengarna gick till Sveriges Imam Förbund som hade sin adress där Gävle moské ligger. På sidan gick att läsa att Abo Raad och en annan imam var ansvariga för innehållet på sidan.

Bland annat förespråkades dödsstraff på homosexuella. Något som han i SR-intervjun bekräftar.

– Homosexualitet är förbjudet i islam och om ett land följer sharia och styret implementerar lagen, ja då tillämpas guds lag, säger han och syftar på dödsstraffet.

Syftet med hemsidan, enligt Sveriges Imam Förbund, var att "skapa broar mellan muslimer och icke-muslimer". På hemsidan kunde man läsa att en muslim varken får bli vän med en ickemuslim eller bli medlem i deras samhälle.

Men i SR-intervjun slår Abo Raad ifrån sig skulden.

– Nej jag var inte ansvarig för hemsidan. Jag var bara shariarådgivare och svarade på frågor på hemsidan, säger han

Den andra artikeln om Abo Raad handlade bland annat om ett inlägg på Facebook där han enligt Gefle Dagblads experter hyllar terroristorganisationen Islamiska Staten. Inlägget skrevs precis efter att IS intagit Iraks näst största stad Mosul i juni 2014.

Sveriges Radio lät tre personer med arabiska som modersmål tolka Abo Raads inlägg. Alla tre var överens om att "inlägget osar av sekterism och hets mot shiamuslimer".

I Facebookinlägget skrev Abo Raad bland annat

"Be för era syskon och stötta dem med era pengar, er själva och era tungor."

– Stödet som jag talade om är det som staten tillåter via välgörenhetsorganisationer. De åker själva för att ta på sig ansvar för föräldralösa barn och hjälpa behövande. Det har funnits goda ansträngningar från svenska välgörenhetsorganisationer som bedriver sådan verksamhet i Syrien och Irak, inom lagens gränser, så klart, säger Abo Raad.

Liknande förklaring om hjälp till föräldralösa barn hade Abo Raad enligt vittnen i förundersökningen om terrorfinansiering för tio år sedan. Då samlades pengar in och enligt ett vittne var det också till behövande.

"Imamen bad för dem som skulle spränga sig i luften som ett angrepp på USA:s armé. Man lade också ut en bönematta för att besökarna i moskén skulle lägga pengar på mattan vilka enligt imamen skulle gå till dem som sprängt sig i luften och till de föräldralösa barnen." sa ett vittne då.

Efter SR-intervjun med Abo Raad fick reportern Alexandra Sandels även träffa Ali Al-Ganas. Han har flera gånger hamnat i fokus i Gefle Dagblads publiceringar. Första gången under vintern 2015 när han hyllade två män från Vivalla i Örebro som dött i Syrien när de stred för terrororganisationen Islamiska Staten.

– Det var många, inklusive jag, som fått information om att de två var där nere för välgörenhetsarbete och att en av dem dog av en mina. Det fanns inte information då att de var där nere och krigade för IS. Än i dag, jag vet inte, säger han.

"Vi ska säga grattis till brodern och hans familj. Må Allah acceptera honom. Martyrskap är det som vår älskade profet önskade sig tre gånger" skrev han då efter att en IS-krigare dött i Syrien.

Efter de publiceringarna valdes Ali Al-Ganas in i moskéns styrelse.

Han fick även svara på frågan om varför han publicerade ett pass med motivet av Islamiska Statens flagga samt en flygbiljett till Kalifatet i Islamiska Staten.

– Det var inte IS kalifat jag syftade på. Det är inte det kalifatet som muslimerna vill ha. Muslimerna drömmer om att muslimska länder ska enas, på samma sätt som Europa drömmer om att hela Europa ska enas. Man vill att de som bor inom Europa ska röra sig inom Europa utan pass. Det önskar vi muslimer också i våra länder. Att muslimer ska kunna åka till andra muslimska länder utan att behöva visa pass, utan att behöva känna sig förtryckta och så vidare, som det är i många av länderna där nere, säger Ali Al-Ganas.

När imamen Abd al Haqq Kielan i SR:s studio får höra Ali Al-Ganas uttalande vill han peka på en detalj.

– Man kan höra att han pratar om "våra länder". Det är inte Sverige, fast de är svenska medborgare som växer upp här, går i skola här och blir försörjda av samhället på olika sätt. De drömmer om en slags muslimsk stat. Sen gäller det att alienera vanliga muslimer så att de kan vara med och jobba på det projektet, säger han.

I SR-intervjun träffar även reportern Alexandra Sandels några anonyma Gävlebor som tar avstånd från Gävle moské.

– Abo Raad är en organisatör för islamister. Det är vad han är. De här personerna har en agenda utåt mot vanligt folk och sen en hemlig agenda för att rekrytera. De arbetar aktivt för att radikalisera folk.

Personen, som beskrivs vara i 30-årsåldern, hade en vän som radikaliserades.

– Helt plötsligt förändrades han. Innan var han en vanlig kille som brukade gå på krogen. Men efter att han började gå på Abo Raads föreläsningar blev han radikaliserad och totalt förändrad. Jag har sett hur han lagt upp bilder på IS-flaggor på sociala medier och delat bilder som sympatiserar med Al Qaida-länkade gruppen Nusrafronten i Syrien, säger han.

Även SVT träffade en Gävlebo som var kritisk till Gävle moské.

– Det finns folk som varit mindre extrema och som har reagerat och sagt till dem att de är extremister. Till exempel har det varit tjafs om det utanför moskén. Jag tror att alla jag känner vet om det här men det är ingen som kan göra något åt det. Vissa föräldrar har förbjudit sina barn från att gå dit, säger han.

Det finns även motsättningar mot shiamuslimer enligt honom.

– Jag har upplevt att alla absolut inte är välkomna dit. Om en shiamuslim går dit och ber så vet jag att det inte är populärt, säger han.

Abo Raad känner inte igen sig i det påståendet.

– Det är fel. De shia-ungdomar som har kommit till oss har vi tillgodosett deras behov och hjälpt dem till rätta. Våra dörrar och våra sammankomster är öppna. Men en del har en främmande agenda för att flytta striden från Irak till Sverige, säger Abo Raad.

Att konflikten finns i Gävle känner den anonyma 30-åringen igen.

– Jag har aldrig varit rädd. Men just när det kommer till moskén och människorna som styr där, så är jag faktiskt det, säger han till Sveriges Radio.

GEFLE DAGBLADS GRANSKNING:

Han valdes in i Gävle moskés styrelse – delade IS-propaganda på instagram: "Vi muslimer älskar denna flagga"

Gävle moskés styrelseordförande: "Säpo har varit här och haft en dialog"

Ali Al-Ganas önskan: IS-pass och flygbiljett till "Kalifatet"

Terroristfinansiär kopplas till grundandet av Gävle moské

Gävles moské vill sprida extrem tolkning av islam

Abo Raad pekas ut som militanta islamismens ledare i Sverige

Mohamed Omar om Gävles moské: "Ett centrum för salafismen"

Gävleimamen ansvarig för radikal hemsida

Radikal imam fick predika i Gävles moské