Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ädel tävlan inför engelsk skolstart

GÄVLE
- Det här är ingen tävling utan aktiviteter för att ge eleverna en chans att lära känna varandra inför skolstarten på måndag. Därför ordnar vi Clash of the Classes.

Annons
Det berättar Barbro Bergström som var med och grundade den Engelska skolan 1993.
I går mötte närmare 1 000 elever och föräldrar upp vid Högskolans fotbollsplan inför Engelska skolans premiär i Gävle. Eleverna fick vara med om olika aktiviteter som dragkamp, skidåkning och löpning.
De här aktiviteterna kommer att återkomma under läsåret och varje gång ska en klass stå som segrare som sedan ska möta ett lag med lärare.
Det är 420 elever som ska gå skolan där 50 procent av undervisningen hålls på engelska och 50 procent på svenska.
- Det är en fantastisk utveckling som den Engelska skolan har haft i Sverige, säger Barbro Lindström. Efterfrågan om platser bara ökar, men jag tror vi når vårt tak med max 480 elever.
Det handlar till att börja med om elever i årskurserna 6 till 9. I framtiden kan det också bli frågan om att starta ett gymnasium.
Linnchi ska börja i årsklass 7 på måndag.
- Visst är det lite nervöst, menar hon. Men vad jag vet är skolan en av de bästa i Sverige och jag vill lära mig tala engelska flytande. Det är lite si och så med det i dag.
Linnchi har bott i Sverige i tio år och hon hoppas kunna utbilda sig till läkare.
- Eller att bli ambassadör i Vietnam, skrattar hon. Jag är född i det landet.
Engelska skolan följer den svenska skolplanen. Att den blivit så pass populär är att eleverna får den möjlighet till studier som kanske saknas i den vanliga skolan.
- Det blir mätbara resultat för eleverna, säger Barbro Bergström. Vi har också mycket kvalificerade lärare. Vi får också mycket stark respons från Gävle kommun och det är uppmuntrande.
JÖRGEN LARSSON