Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Advokat får erinran

GÄVLE
Jan Axelsson, advokat i Malmö, försatte ett Gävlebolag i konkurs trots att det inte var på obestånd. Dessutom tog uppdraget att likvidera bolaget alldeles för lång tid, enligt advokatsamfundet, som nu ger Jan Axelsson en erinran.

Annons
Patent- och registreringsverket beslutade 1999 att bolaget skulle försättas i likvidation på grund av brister i redovisningen till myndigheterna.
Malmöadvokaten utsågs till likvidator och begärde bolaget i konkurs på våren 2000. Det fanns inga pengar i bolaget att betala likvidationskostnaderna, enligt advokaten. Det han inte kände till var att huvudägaren, en kvinna från Gävle, satt in 65 000 kronor på ett nytt bankkonto i bolagets namn.
Därefter dröjde det ett helt år innan Jan Axelsson kallade Gävlekvinnan till bolagsstämma. På stämman visade det sig att kvinnan inte var ensam aktieägare. Hennes son ägde också tio aktier i bolaget men var inte kallad till mötet. Därför tvingades advokaten en månad senare kalla till en ny stämma. Då kom ingen av aktieägarna. Ett halvår senare likviderades bolaget och upplöstes.
Gävlekvinnan anmälde Jan Axelsson till advokatsamfundets disciplinnämnd med anmärkningar på elva punkter. Enligt nämnden har advokaten inte handlagt ärendet med den omsorg och skyndsamhet som man kan kräva av en advokat.
SVEN-OLOF EKMAN
026 - 15 96 42
svenolof.ekman@gd.se