Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Advokat Thomas Martinson häktad

Stockholm (TT)
Den kände brottmålsadvokaten Thomas Martinson häktades på torsdagen av Stockholms tingsrätt som på sannolika skäl misstänkt för grovt häleri.

- Martinson är bestört över att ha blivit häktad. Vi ska omedelbart överklaga beslutet, säger hans försvarare advokat Johan Eriksson till TT.
Inför en fullsatt rättssal tvingades Thomas Martinson för första gången sätta sig på den brottsmisstänktes plats i Stockholms tingsrätt. Han satte sig bortvänd från åhörarna och dolde ansiktet med vänsterhanden.
Genom sin försvarare, advokatkollegan Johan Eriksson, tillbakavisade han under inledningen av förhandlingen alla krav och påståenden som åklagaren lade fram.
När chefsrådmannen Göran Nilsson efter två timmar meddelade sitt beslut och förklarade Martinson häktad för grovt häleri hade han redan lämnat rättssalen. Han tog emot beskedet med bestörtning i ett rum intill.
- Martinson är oerhört ledsen. Han känner sig som en jagad man i dag men jag hoppas att han ska gå ur det här som en fri man, sade advokat Johan Eriksson.
Tänker överklaga
Han vill inte spekulera i vad misstankarna betyder för Martinsons fortsatta karriär som advokat och för förtroendet för rättsväsendet.
- Min klient hoppas ju att kunna komma igen. Men som verkligheten ser ut i dag känns det inget vidare för honom, fortsätter Eriksson.
Advokat Johan Eriksson räknar med att redan på torsdagen överklaga häktningsbeslutet.
- Det finns inga sannolika skäl. De men som häktningen innebär för Martinson är så allvarliga att de inte står i proportion till att frihetsberöva någon för ett brott som skedde för så länge sedan som 1995, förklarar Johan Eriksson.
Restriktioner
Chefsåklagare Stefan Bergman ville på torsdagen inte kommentera misstankarna mot Martinson närmare. Han anser dock att det är allvarligt att en advokat misstänks för brott.
Som skäl för att häkta Martinson förklarade tingsrätten att det finns risk för att Martinson på fri fot undanröjer bevis eller på annat sätt försvårar utredningen. Åklagaren fick också tillstånd att ge order om restriktioner för Martinson i häktescellen.
Thomas Martinson misstänks enligt uppgifter i olika medier för att ha hjälpt kriminella att tvätta pengar från brott vita. Han ska bland annat ha försökt hjälpa Stureplansmördaren Tommy Zethraeus att få 1,5 miljoner kronor vita.
Kjell Rynhag