Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Affischer bröt inte mot lagen

De affischer som innehöll frågan om vem som skulle ta upp kampen mot mångkulturen är inte att anse som hets mot folkgrupp. Det slår justitiekanslern fast sedan affischerna polisanmälts.

De affischer som sattes upp i Ockelbo, bland annat på kommunhuset, och som hade texter som ”Vem ska ta fighten mot mångkulturen? Du eller dina barn” samt ”Mångkultur förstör Sverige. Nu ska den bort”, anmäldes för misstanke om brott mot tryckfrihetslagen, där uttrycken skulle avse hets mot folkgrupp. Även ett antal klistermärken med liknande texter fanns uppsatta.

Nu har justitiekanslern prövat innehållet och konstaterar att det inte är brott mot tryckfrihetslagen. För att räknas som hets mot folkgrupp måste det innefatta ett direkt hot eller uttryck för missaktning av en mer specifik grupp än den allmänna formulering som fanns på affischerna. Bakom affischerna ligger partiet Folkfronten.