Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Afrikanskt hantverk på utställning

HEDESUNDA
I förra veckan kunde skolungdomar och allmänhet i Hedesunda se en intressant utställning om två länder i Afrika - republiken Kongo och Demokratiska republiken Kongo. Missionären Curt Olofsson från Jönköping har under nästan 15 år verkat i de två u-länderna.

Annons
Närmare 600 personer besökte utställningen i Hedesunda missionskyrka.
Som pastor inom Missionsförbundet kom Curt Olofsson till Afrika för första gången 1966. Under åren där har han verkat både i tätort och ute på landsbygden med att evangelisera och delta i praktiskt arbete.
- Under de här åren jag varit verksam i Afrika har städerna utvecklats medan landsbygden inte hängt med i utvecklingen, berättar Curt Olofsson.

Resurser
- Det finns outnyttjade resurser som skulle få förädlingsindustrin att växa. Nu tvingas man till att importera i stället. Arbetslösheten är så hög som 70 procent. Svenska missionsförbundet har i dag missionärer aktiva i 17 länder. Sedan 1878 har de på något sätt varit aktiva i 30 länder.
- I början på 1960-talet var vi många missionärer ute, berättar Curt. Nu ger vi stöd och hjälp åt dem vi har lärt upp.
Mycket tid går åt till att förmedla kunskaper om vatten och hygien för att hjälpa invånarna att slippa de många infektionssjukdomar som härjar. Medellivslängden i de två länderna är inte högre än cirka 50 år.
Utställningen riktar sig till stor som liten. Här finns allt från leksaker till kläder och vapen att beskåda.
Även uppstoppade djur som spindlar, skalbaggar, fjärilar, en krokodil och en varan finns här.

Olika bildserier
Curt har 13 olika bildserier med sig för att visa olika grupper som skolklasser, scouter och allmänhet.
Han har åkt runt och visat utställningen i hela Sverige från Kiruna till Ystad. Genom åren har han samlat på sig fler och fler föremål; nu är de runt 1 000 stycken. Allt får han med sig i sin specialbyggda två-dörrars husvagn med förstärkta axelfästen och fjädring.
Vid den senaste Afrikavistelsen tvingades han och frun fly från Demokratiska republiken Kongo, då presidenten Mobuto drevs i landsflykt, i maj 1997.
- Vi skulle gärna vilja åka dit igen för att återse alla vänner.
Vad som imponerar mest i utställningen är de otroligt fina hantverken som det lagts ner mycket jobb på.

Pengar till skolgång
- Sådant kan inte barnen här göra för de är för bortskämda, menar Curt. I Kongo måste barnen själva få ihop pengar till sin skolgång, så av ståltråd, plåtburkar och annat gör de bilar, motorcyklar med mera som de sedan säljer.
En intressant detalj är ett foto på en man vars far var kock åt Henry Stanley som färdades längs Kongofloden 1874-1877. Mannen som då var fem-sex år gammal, fick hjälpa sin far med att bära ved och hämta vatten.
Sven-Erik Engvall