Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Afrin behöver vårt stöd

Vi har väckts med vrede. Den senaste tiden har Erdogans Turkiet attackerat Afrin, en stad i norra Syrien med många kurdiska invånare, skriver Jonna Källström Böresson, V.

Afrin har varit en av de mest stabila och säkra regionerna i Syrien under de senaste fem åren. Kurdiska grupper har kämpat hårt och framgångsrikt med att driva bort IS från området.Turkiets attack är en aggressiv och helt obefogad handling som tagit många civilas liv. Attacken hotar också en fredlig och demokratisk region i ett annars oroligt Syrien.

Det här är helt vidrigt och Vänsterpartiet fördömer detta, Turkiets agerande är helt oacceptabelt. Det var ju kurderna som besegrade Islamiska staten, som besegrade terroristerna. Nu anfaller Turkiet syriska Afrin för att de är rädda att kurderna ska få frihet att styra sig själva.

Och attacken sker hittills med omvärldens godkännande trots att detta skadar och dödar många civila. Folket i Afrin behöver vårt stöd och solidaritet.

Ryssland och USA som idag verkar i området är helt stillasittande åskådare till Turkiets överfall på kurderna i Syrien. Hittills har vi inte heller sett ett tydligt fördömande från Sverige regering. Afrin besegrade IS, nu sviks de av omvärlden.

Vi i Vänsterpartiet kräver:

Ett omedelbart stopp av invasionen.

Ett totalt tillbakadragande av turkiska trupper från syrisk mark.

Att Turkiets ambassadör kallas till utrikesdepartementet och att ett officiellt fördömande av invasionen framförs snarast.

Det hör också till saken att Turkiet tjänar miljarder på flyktingar från Syrien, Miljarder som EU betalar Erdogan för att hålla kvar flyktingarna i Turkiet. Att Turkiet nu attackerar Syrien gör att fler människor flyr och Turkiet kan på så sätt behålla pressen på EU. Sverige kan inte längre låta Turkiet utöva utpressning mot EU med människors liv som insats.

Vi måste pressa Turkiet. Sverige måste protestera, EU måste protestera. Detta måste få politiska och ekonomiska konsekvenser.

Vi måste gemensamt visa vårt fördömande och vår avsky mot Turkiets handlande!

Jonna Källström Böresson

ordförande Vänsterpartiet Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel