Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ägare till plågad hund får behålla tre

Hunden fick avlivas efter att benet ruttnat och den fått kallbrand. Ägaren misstänks för djurplågeri.

Ändå har han fått behålla tre hundar.

GD skrev i gårdagens tidning om en man i Hofors som på grund av brist på pengar lät gipset på sin hund vara kvar tills benet ruttnade och hunden fick kallbrand och måste avlivas. Men mannen hade ytterligare tre hundar i sin ägo – som han fick behålla.

– Det är en lång process innan vi kan utfärda djurförbud, säger Maria Edler på länsstyrelsen.

En av hundarna hade klåda och rörde sig stelt.

– Det såg inte normalt ut. Handläggarna sa till honom att han måste gå till en veterinär med hunden. Men jag vet inte om han fick ett föreläggande, säger Maria Edler, som inte själv var på plats när kontrollen gjordes.

– Enligt uppgift ska han ha bokat tid hos en veterinär. Jag vet inte om någon kontroll gjorts om han verkligen gick dit med hunden.

En prövning om mannen ska få djurförbud har inletts. Men vägen till ett beslut är lång och ibland krånglig. Först måste mannen underrättas om att prövningen påbörjats och han ska skriva på ett kvitto som visar att han fått underrättelsen.

Sedan får han två veckor på sig att yttra sig i ärendet. Först därefter kan ett beslut om djurförbud fattas.

Mannen är misstänkt för djurplågeri, alternativt brott mot djurskyddslagen.