Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ägarens sambo erkänner att de gjort fel

GÄVLE- Visst har vi gjort fel, men vi borde väl få en chans. När de bryter sig in i hönseriet, borde de inte kontaktat oss först då?Det säger sambon till ägaren till Oslättfors Hönseri i en intervju med Gefle Dagblad. Ägaren själv orkar inte tala med pressen.

Vi träffar kvinnan efter att hon avbrutit semestern i Dalarna för att åka tillbaka till Oslättfors. Där möttes hon av polisens avspärrning.
- Jag fick inte gå in till mina egna hönor! Jag erbjöd mig att släppa ut dem i en inhägnad för frigående höns som vi håller på och bygga utomhus, för jag vill ju rädda dem, men det fick jag inte, säger hon.
Familjen har drivit Oslättfors hönseri i tio år. De har haft cirka 5 000 höns i burar. Fram till år 2000 sålde de äggen till Margretehill i Forsbacka. När Margretehill gick över till att enbart sälja ägg från frigående höns såldes Oslättforsäggen i stället till Örebro.
Vid nyår gick dispensen för hönsburarna ut och i februari kom kommunens tjänstemän på inspektion.
Trots att dispensen gått ut fanns hönsen kvar i burarna.
- Jag vet, vi gjorde fel. Vi hade tänkt bygga om för frigående höns, men det är så dyrt. Vi fick inte de bidrag vi skulle ha behövt, säger kvinnan.
Ägaren gjorde ett nytt försök att få förlängd dispens, men jordbruksverket sa nej. I april hämtade Svenskt fågelkött 4 291 vita hönor för slakt. Det kostade 14 571 kronor.
Enligt kommunen har ägaren då uppgett att hönshuset var tomt. Därefter skulle ägaren ha skaffat nya hönor.
Men enligt kvinnan behöll de cirka 1 000 unga hönor.
- Vi tänkte att vi skulle ha dem som utehöns. Vi höll på och byggde en inhägnad med den var inte klar, säger hon.
Att cirka 190 hönor låg döda i säckar förklarar hon med att hon och ägaren blev desperata när kommunen låg på.
- Vi orkade inte med det. Vi ringde en person och bad honom att slakta hönorna, men han klarade det tydligen inte, säger hon.
Anklagelsen om att de sålt buräggen från Oslättfors på Stortorget i Gävle som ägg från frigående hön tillbakavisar hon också väldigt bestämt.
- De äggen kommer från Örebro och det är ägg från frigående hön. Vi har köpt in dem för vi ville fortsätta med ägghandel. Vi har ju alltid försett grannar med ägg, säger hon.
- Torghandlaren tyckte att det skulle stå att äggen var från Oslättfors Hönseri. Men det var ju dumt. Våra hönor är bara 16 veckor och de börjar inte värpa för fullt förrän de är 25 veckor gamla.
INGEGERD SÖRGARD