Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Agata - en Hollywoodsaga i sig

SANDVIKEN
När Agata Woidina flyttade till Holly­wood fick hon huvudrollen i en musikvideo som visades på MTV. Men nuförtiden hittar man henne bakom kameran. Trots sina ringa 23 år anses hon vara en av de främsta musik­videoregissörerna just nu.

Trots att hon eftersträvar en bredd och gjort videor åt allt från punkband till Fame Factory-sångare och industrirockband, har hon fått höra att det finns ett mörker i alla videor hon producerat.
- Men jag vet inte om jag tycker att det stämmer. Folk tittar nog på mitt svarta hår och tänker att mina videor därför är depressiva, skrattar hon.
Själv skulle hon beskriva sina videor som stämningsfyllda, rätt muntra och fyllda med symbolik och metaforer som ett fåtal förstår.

Att Agata Woidina skulle bli musikvideoregissör har inte alltid varit en självklarhet. Dansen har från barnsben varit hennes passion. Men efter att ha dansat i 13 år, åtta timmar om dagen insåg hon att detta inte var vad hon drömde om. Samma dag hon knöt av sina balettskor för sista gången bestämde hon sig för att det var musikvideoregissör hon skulle bli. Då skulle hon ju ändå få arbeta med rörelser, fast bakom kameran.

Hon lämnade tryggheten i Sandviken för ett och ett halvt år sedan för att flytta till filmens stad, Hollywood. En tidigare semesterresa hade fått upp hennes ögon för platsen. Hon hade blivit förälskad i staden, människorna och stadspulsen.
Samtidigt som hon studerar till film- och videoredigerare på Santa Moniqa College i Hollywood har hon producerat åtskilliga musikvideor både hemma i Sverige och i USA.

Nu senast gjorde hon en video åt Combichrist, ett norskt electronicaband. Videobudgeten låg på 80 000 kronor.
- En fis i rymden om man jämför med vad man lägger ned på videor, men för mig är det mycket, säger hon.
Och äntligen verkar det som om Agatas karriär rullat igång. I höst ska alla hennes verk visas på Texas Filmfestival. De kontaktade henne därför att de ansåg henne tillhöra skaran av de mest intressanta musikvideoregissörerna just nu.
För närvarande är hon hemma över sommaren. Trots att hon gjort sig hemmastadd i Hollywood kan hon ibland sakna det svenska livet.
- I Hollywood kan man inte göra sådana enkla, trevliga saker som att sitta i gräset och dricka saft. Det blir snarare så att man tar en cocktail i West Hollywood, säger hon.

Vad skulle kunna få henne att flytta hem igen?
- Om Jonas Åkerlund ringer och ber mig göra en video tillsammans med honom, flyttar jag hem i morgon.

Anna Silberstein
026-159617
anna.silberstein@gd.se