Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ågren lämnar politiken 2006

GÄVLE Kommunalrådet Mats Ågren, s, kommer inte att ställa upp för ytterligare en period som kommunpolitiker.
2006, när den här mandatperioden är slut, räknar han med att lämna politiken helt.

Annons
- Då har jag varit kommunalråd i tio år och det tycker jag räcker. Två mandatperioder är egentligen tillräckligt, säger han.
Med tanke på att företrädaren Håkan Vestlund var kommunalråd i 25 år kunde Mats Ågren vara i början av sin tid som kommunalråd, men så är det inte:
- Tiderna har förändrats så mycket bara de sista 10-20 åren. Det sliter väldigt mycket att ha den här posten, att vara så påpassad och att ha så mycket att sätta sig in i, säger han.
Det senaste året har varit motigt för socialdemokraterna i Gävle. Ett tydligt nej i folkomröstningen om EMU, skenande kostnader inom framför allt äldreomsorgen som gjort det allt svårare att nå målet en ekonomi i balans, och ingen egen majoritet. I november förlorade socialdemokraterna i Gävle för första gången en omröstning om budgeten i fullmäktige.

Men det är inte den senaste tidens motigheter som fått Mats Ågren att fatta sitt beslut att lämna politiken om tre år.
- Nej, jag sa redan inför förra valet till valberedningen att jag var beredd att ställa upp för en valperiod, men inte mer, säger han.
Efter nästa val kommer Mats Ågren inte alls att finnas med i Gävle politiken. En plats som "vanlig" fullmäktigeledamot lockar inte alls. Inte heller politik på riksnivå.

I stället räknar han med att gå tillbaka till arbetet som ombudsman inom Metall.
- Jag är tjänstledig från det jobbet. Jag har tur som har ett jobb att gå tillbaka till. Förmodligen blir det tal om en central placering av något slag, men det får jag se när den dagen kommer. Det är ju tre år kvar, säger han.
Han är inte orolig för att han kommit för långt bort från metallarbetarnas vardag under åren i kommunhuset:
- Jag är ju inte uppdaterad i alla frågor, men arbetsmarknadslagstiftningen har ju inte ändrats så den kan jag. Och förhandlingstekniken har jag haft användning för i det här jobbet också, säger han.
- Dessutom har jag väl lärt mig en del om tillväxtfrågor och näringslivsfrågor som jag kan tillföra.

Just tillväxtfrågorna är de viktigaste att arbeta med under de tre år som är kvar till nästa väl, tycker Mats Ågren.
- Det jag framför allt vill göra att försöka skapa en bättre arbetsmarknad. Det är oerhört tungt att arbeta för att Gävle ska bli den storstad vi har förutsättningar för att bli så länge som vi har så hög arbetslöshet, säger han.
Att högskolan utvecklas, att infrastrukturen förbättras och att kommunens ekonomi stabiliseras nämner han som andra viktiga frågor.
Skola, vård och omsorg, socialdemokraternas valfrågor, då?
- Jo, de är viktiga också. Vallöftet om mindre grupper i förskolan står kvar, även om vi inte kan gå i den takt vi önskar utan får ta ett steg tillbaka. Men 2005-06 kommer vi att ha bättre ekonomi, det är jag övertygad om. Då kan vi infria det, säger Mats Ågren.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se