Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aj, aj BB - inga rosa och blå skyltar nu

GÄVLEUnder Jämrums första år har antalet förskolor och skolor med jämställdhetspedagogik i länet växt från 14 till 50. I augusti är det dags för projektets kombinerade ettårskalas och invigning med utbildningsminister Thomas Östros bland gästerna.

- Det var valtider så det var svårt att få någon att komma loss till invigningen så vi kör ettårsjubileum, förklarar Kajsa Svaleryd som är i full färd med planeringen.

Startade 1996
Jämrum är fortsättningen på länsstyrelsens jämställdhetsarbete för barn. Det startade 1996 ute på sju förskolor i länet och fortsatte så småningom på sju skolor. Kajsa Svaleryd var då förskollärare på Tittmyran och Björntomten i Trödje.
- Vi nappade för att det var intressant att jobba i projekt. Vi skulle bevisa för länsstyrelsen att vi minsann var jämställda, berättar Kajsa Svaleryd.

Aha-upplevelse
Hon har alltid varit intresserad av jämställdhetsfrågor och beskriver det som en chock och aha-upplevelse när hon på film fick se hur olika hon uppträdde mot pojkar och flickor.
Sedan dess har hon arbetat med det som kallas genuspedagogik, så småningom också i rollen som projektledare, föreläsare och författare.
- Att få vara ute och sätta i gång tankar är inspirerande. Man får också så mycket tillbaka.

Länet ska upp
Hon ser arbetet som ett sätt att få länet att klättra upp från sin näst-sista-plats på SCB:s jämställdhetslista. Det barnen får med sig från förskola och skola påverkar även arbetslivet.
Jämrum ska pågå i tre år och ett mål är att det i varje kommun i länet ska finnas minst en förskola, grund- och gymnasieskola som aktivt arbetar med jämställdhet. Ett bibliotek med böcker, filmer och artiklar på temat är också under uppbyggnad och utställningar är på gång. Intresset är stort även från andra län och länder berättar hon.
Själv ska hon snart ta paus från det yrkesmässiga jämställdhetsarbetet. Den 1 oktober väntar hon och hennes man sitt första barn.

Påpassad
- Jag är otroligt påpassad, skrattar hon.
Alla undrar om de ska dela lika på föräldraledigheten, och det ska de. Men hon har kommit på sig själv med på att tveka mellan färger på barnklädesavdelningen eftersom hon inte vet om det blir en flicka eller pojke berättar hon. Annat, som föräldrakursens olika råd till blivande mammor och pappor, reagerar hon direkt på.
- Det blir inte lätt för dem på BB om de har rosa och blå namnskyltar.
ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge_gd.se