Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

AJNA började som ett vitrinskåp

/
  • Jens Peterson-Berger står tillsammans med kompisen Olov Ylinenpää bakom den interaktiva elektromekaniska ljudskulpturen AJNA som kommer att uppträda med orkestern Originaljudet på Kulturnatta i Sandviken på lördag.
  • AJNA, en interaktiv elektromekanisk ljudskuptur som kommer att uppträda med orkestern Originaljudet på Kulturnatta i Sandviken på lördag.

Besökarna till Kulturnatta i Sandviken kommer att få bekanta sig med en rätt märklig grej som står utanför Sandvikens Konsthall. AJNA heter den och är en interaktiv elektromekanisk ljudskulptur.

Annons

Tillsammans med orkestern Originalljudet kommer den att göra ett uppträdande på lördagskvällen men redan idag kan man gå förbi och prova musikmaskinen själv.

– Min fyraåriga dotter blir inte så imponerad av en mobilapp som skapar ljud. Men om man går tillbaka till det mekaniska och ser hur det verkligen fungerar så blir det mer spännande, säger Jens Peterson-Berger som tillsammans med Olov Ylinenpää utgör "I skogen ibland" som står bakom skapelsen.

Grunden av AJNA är ett gammalt vitrinskåp som sågats isär. Sedan har man samlat ihop en mängd olika saker för att göra musikmaskinen komplett. En grammofonhögtalare, maracas, ett par hemmahamrade cymbaler, vattenpipa samt delar från en tuba och en startmotor har gjort ljudskulpturen komplett.

– Det har varit mycket letande på Tradera och Blocket efter olika delar. Den har varit på turné nu i sommar så den klinga väl kanske inte riktigt lika bra som tidigare.

Varför ville ni göra en sådan här musikmaskin?

– Jag och Olov har pratat om det ganska länge. Våra projekt hittills har handlat ganska mycket om att ta det digitala ett steg tillbaka till det fysiska och mekaniska. Vi ville göra någonting som både skulle kunna fungera att spela tillsammans med en orkester men också fungerade som ett interaktivt konstverk och ljudskulptur. Vi hade en ganska tydlig bild om vad ville med det estetiskt och efter mycket skrik, grått och skratt så fick vi till det.

Annons