Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åkare vill ha fler elever

SANDVIKENDet ska bli mer samarbete mellan Sandvikens gymnasieskolor och näringslivet.Åkeribranschen har stort behov av lastbilschaufförer och kommunen har ont om pengar. Nu ska de båda dra nytta av varandra.

Annons
Kommunen skapar fler platser på fordonsprogrammen och åkerierna ordnar fler praktiplatser än någonsin.
Sammanlagt 1 600 elever utexamineras från gymnasieskolornas fordonsprogram med inriktning mot transport varje år. Enligt beräkningar från transportnäringen behövs cirka 4 000 nya tjänster varje år.

Friskola inspirerar
Redan i början av året pratade kommundirektören Svante W Nordh om att utöka samarbetet mellan gymnasieskola och näringsliv.
Inspirationen kommer från Göranssonska skolan, friskolan som kommit till genom ett samarbete mellan kommunen och Sandvik.
Under våren har diskussioner förts mellan gymnasieskolan och representanter från transportnäringen och nu börjar det bli dags att förverkliga planerna.
De fordon som används är delvis mycket omoderna och det kostar stora pengar att göra investeringar.
- Det här är en dyr utbildning för kommunen. Dessutom ropar åkerierna efter personal och branschen har sett att något måste göras, säger Teofil Norum, rektor på Bessemergymnasiet.
Tanken med samarbetet är att det från och med hösten ska bli mer praktik ute på företag för gymnasieungdomarna.

Utökad praktik
Från och med andra terminen i årskurs två ska eleverna vara ute på företagspraktik två gånger i veckan och i trean ska de vara ute tre gånger i veckan. Det är betydligt mer än i dag.
Från och med i höst skapas också fler platser på fordonsprogrammets tranportinriktning. Tidigare har de 40 platserna fördelats jämt mellan transportinriktningen och den maskinmekaniska inriktningen. I höst ska det i stället bli endast tio platser på den inriktningen och transportdelen får 30 platser.
Enligt Teofil Norum väcker samarbetet med transportindustrin en hel del frågor. Det finns de som oroar sig för utbildningens kvalitet, säger han. Dessutom ifrågasätter företag som Sandvik och Ovako minskningen av den maskinmekaniska grenen.
För att få svar på alla frågor kommer alla intressenter att träffas vid ett informationsmöte nästa vecka.
Då kommer bland andra Björn Johansson från Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd, TYA. Han arbetar med att just öka samarbetet mellan skolor och transportnäringen.
Det formella politiska beslutet om samarbetet tas i utbildning- och arbetsmarknadsnämnden i slutet av månaden.
KARIN BERGKVIST