Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åke far land och rike runt

/
  • Just nu är Åke Björänge på turné med Sandviken Big Band och kända artister, så fira sin 70-årsdag gör han i julhelgen med familjen.
  • Just nu är Åke Björänge på turné med Sandviken Big Band och kända artister, så fira sin 70-årsdag gör han i julhelgen med familjen.

Säg jazz, Bangen, storband, Kulturskolan, Sandviken och försök att låta bli att tänka på Åke Björänge. Det går inte. Det finns ingen man förknippar med dessa saker som med just Åke. I dag fyller han 70 år.

Annons

Åke Björänge är en riktig ur-sandvikare. Född och uppvuxen på Bruket, men från början hette han Lindström.

– Jag fick förfrågan om jag inte ville byta till min dåvarande frus släktnamn när vi gifte oss. Så blev det och det är många som tror att jag är från Hälsingland, eftersom det är ett gårdsnamn. Vi i familjen och släkten är ensamma om namnet i Sverige, så det är kul.

Musiken har gått som en röd tråd i hela hans liv, pappa spelade och sjöng och när han gick i skolan frågade fröken om det var någon som ville börja spela något instrument. Åke började spela trumpet och var med i skolorkestern.

Direkt efter gymnasiet jobbade han tre-fyra år på resebyrå, parallellt med att han spelade i dansband, men blev sedan uppmanad att satsa på musiken i stället.

– Så jag gick först något år på Bollnäs folkhögskola och sedan blev det musikstudier i Piteå i fyra år. När jag sedan blev klar 1976 fick jag direkt jobb på Kulturskolan i Sandviken.

Åke har sedan dess och fram till sin pensionering jobbat på Kulturskolan. Han har undervisat i blåsinstrument och startade även 1977 Sandvik Small Band, där elever fått chans att spela storbandsmusik. Det är elever från högstadiet och de får hålla på gymnasiet ut. Så det är många elever som passerat revy under åren. Många har gått vidare inom musiken och några spelar numera med Sandviken Big Band.

Och på tal om Sandviken Big Band är det något som verkligen har engagerat Åke i många år. I skrivande stund är han på Frank Sinatra-turné med bandet tillsammans med Christer Sjögren, Andreas Weise och Kristin Amparo och de ska hinna besöka 21 platser innan turnén är slut den 21 december. På den här turnén åker Åke med som ledare och spelar alltså inte. Hur känns det?

– Visst saknar jag att inte få spela. Men i februari ska vi ha konserter tillsammans med Jill Johnson och då ska jag spela igen. Det känns bra.

Det går inte att skriva om Åke Björänge om man inte tar med Bangen. Jazzfestivalen som startades redan 1991 och sedan har fortsatt varje år.

– Jag blev tillfrågad om att starta upp Bangen och första året regnade det i tre dagar och var sex grader, så det blev väl inte direkt någon succéstart. Men det har rullat på och visst har det varit upp och ner och vi har verkligen fått jobba hårt för att få det att gå runt.

Åke har jobbat både ideellt, heltid och deltid med Bangen och under en period var han nära att gå in i den berömda väggen, så då fick han tänka till och ta det lite lugnare. Men för tre år sedan bestämde han sig för att sluta, efter nästan 25 år.

– Visst har festivalen satt Sandviken på jazzkartan och det har under åren varit populärt att vara med, vi har haft många kända artister på besök. Men det kräver stort engagemang och man måste brinna för det, jag kan inte göra något halvhjärtat, så antingen är jag med eller inte. Nu är det nya, friska krafter som håller i Bangen och det funkar bra.

Musiken har helt naturligt tagit nästan all tid och fritid, men ett annat stort intresse som Åke har är båtlivet. Familjen har alltid haft båt och är de inte på Storsjön, så åker de gärna ner till Stockholms skärgård och njuter av livet på havet.

Resa är ett också ett intresse. I januari åker Kajsa och han på kryssning till Västindien, annars är det ofta städer i Europa de besöker, eller också går naturligtvis färden till barn och barnbarn runt om i Sverige.

Har du tid att vara pensionär och ledig?

– Jag har ännu inte hunnit gå med i PRO eller SPF, skrattar Åke, men jag tror det bara är bra att hålla i gång. Så länge jag tycker det är kul vill jag fortsätta. Allt har sin tid. Jag hoppas att jag får vara frisk länge och att jag kan ägna mig åt familjen, barn och barnbarn.

Kommer du att ha tid att fira något?

– Jag är i Helsingborg i dag. Så firandet sparar jag till jul, när vi samlas hela familjen i Göteborg. Men jag är rädd att det kan komma att bli något lurigt bland musikerna efter spelningen i dag. Vi får väl se.

Annons