Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åke trivs på nya äldreboendet – "här kan jag känna mig ung"

Att flytta till ett äldreboende kan vara jobbigt. Men för Åke Troedsson kändes det helt rätt när han kom till det nyöppnade boendet på Södra Centralgatan i Gävle.
– Här kan jag känna mig ung, säger han.

Annons

På onsdagen var det officiell invigning av vårdföretaget Humanas nya äldreboende i Gävle. Boendet ligger på Södra Centralgatan. Det öppnade den 1 mars och har 81 lägenheter. Här finns både demensavdelningar och "vanliga" avdelningar.

Läs även: Lättare få plats på privat äldreboende med nya valfrihetssystemet

Åke Troedsson är en av 36 personer som hittills flyttat in.

– Jag kände mig välkommen redan från början. Det är trevliga människor som jobbar här. De tar väl hand om sina hyresgäster, säger han.

Han gillar särskilt det utbud av aktiviteter som finns på boendet.

– Vi ska bland annat få hålla på med foton och fotografering och det sätter jag stort värde på. Det är en hobby som jag haft i hela mitt liv, säger han.

Han vill gärna vara aktiv på olika sätt.

– Det får jag möjlighet till här, det känns bra.

Han uppskattar också möjligheterna att få besök av familj och släktingar från sin hemtrakt i Skåne. En övernattningslägenhet står till förfogande för långväga gäster.

Äldreboendet kommer att ha en uttalad kulturprofil. De boende kan bland annat förvänta sig olika typer av aktiviteter och utställningar som genomförs i samarbete med elever på Polhemsskolan. Länsmuseet kommer att arrangera en stadsvandring.

– Den kommer att ske på distans här uppe på taket. Man kommer att tillsammans kika ut över Gävle och prata om det man ser, berättar Angelika Strandberg, marknads- och försäljningschef på Humana.

Läs även: Signe har levt ett sunt liv i 100 år

Läs även: Bertil laddar för flytt till nya äldreboendet på Gävle Strand