Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagare får ny specialisttjänst

GÄVLEStöld, misshandel och skadegörelse är brott som drabbar vanliga människor. Brott som tar onödigt lång tid att utreda.För att råda bot på högarna av gamla ärenden inrättas en ny åklagartjänst i hela landet.

I Gävle ska Micael Dahlberg axla rollen som specialist på vardagsbrotten.

- Även om jag inte kommer att ha en arbetsplats i polishuset kommer jag att vara där mycket mer än jag är i dag, säger Micael Dahlberg om den nya tjänsten.

Ökad närvaro av åklagare välkomnas av förundersökningsledarna på Gävlepolisen. Som dock tror att tio nya utredare skulle göra susen:

- Då skulle vi hålla brottsligheten stången, säger Urban Fredriksson.

Bakgrunden till den nya specialisttjänsten är Riksåklagarens utvecklingsplan för åren 2002-2006, som ska mynna ut i "minskad brottslighet och ökad trygghet".

Därför ska man göra något åt de brott som ofta drabbar laglydiga medborgare, som misshandel och stöldbrott.

Brott som hamnar underst i högarna av outredda anmälningar.

Prioriterade brott, som när barn och ungdomar är inblandade, går före. Liksom fall med frihetsberövade. En person som är anhållen måste utredas så pass (inom tre dagar) att han kan häktas. En häktad person måste utredas (inom tre veckor) tillräckligt för att kunna åtalas.

- Vi är bundna till händer och fötter, säger Urban Fredriksson, förundersökningledare i Gävle.

Brott från 1997
De äldsta ärenden han kan dra sig till minnes som ligger i högarna är en stöld begången 1997, med känd gärningsman. Och en misshandel, också den med en identifierad misstänkt, från år 2000.

Den nya åklagaren ska göra en tidig bedömning av vilka ärenden som det inte är någon idé alls att lägga krut på. Se till att poliserna i de olika faserna av en utredning vet vad de bör göra. Som att patrullen som kommer till en brottsplats ställer rätt frågor, samlar korrekta namnuppgifter på vittnen.

- Tanken är att finnas till för polisen och utveckla deras arbetsmetoder, säger Micael Dahlberg.

Åklagaren anser att utredningsarbetet vid Gävleborgspolisen fick stå tillbaka när närpolisreformen genomfördes. Oavsett de samtidiga nedskärningarna behövdes poliser till utryckningsverksamheten.

- Det här är en jourrotel som hinner göra det allra nödvändigaste, säger Fredriksson om den kriminalavdelning där han är förundersökningsledare.

Rimlig utredningstid
- Kanske kan man tillvarata tiden man inte åker på larm på ett bättre sätt, säger Dahlberg, och sätter samtidigt en gräns för tiden det får ta att utreda en enklare misshandel.

- Sex månader är en rimlig utredningstid.

Det är inte bestämt när den nya tjänsten börjar fungera. Först måste Micael Dahlbergs nuvarande tjänst som miljöåklagare tillsättas. Vilket kan bli svårt med tanke på två av de folkstormar miljöåtalen gett upphov till på senare tid: den avlivade duvhöken och de åtalade frisörerna.

Då är det inte lätta att vara lagens långa arm, kan Dahlberg vittna om.

- Det har varit jobbigt. Det finns föga eller ingen förståelse för de ärendena.

Nya arbetsuppgifter lockar. För att de är mer intressanta?

- Ja, det vill jag påstå.

MATS HEDSTRÖM