Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagare granskar avdragen

STOCKHOLM (TT)
Åklagare ska syna om vänsterledaren Gudrun Schyman är skyldig till skattebrott när hon dragit av resor hon redan betalts för.
Övriga partiledare förstår inte hur Schyman burit sig åt.

Och inom partiet, med hög moralisk svansföring i skattefrågor, är kritiken hård.
- Det är allvarligt att det är så stora summor. Gudrun har uppenbarligen inte haft kontroll på sina papper och brustit i omdöme. Det är inte bra och en skada, säger partisekreteraren Pernilla Zethraeus.

Resa till Australien
Schyman är folkbokförd i Simrishamn. Där har skattenämnden underkänt en lång rad avdragsförsök för inkomståret 2001. Schyman upptaxeras med 150 000 kronor, får skattetillägg och krävs på totalt på 90 000 kronor av skattemyndigheterna.
Avdragen rör bland annat en resa till Nya Zeeland och Australien. Schyman vill dra 13 833 kronor för biljetten, som hon - med euro-bonus - betalt 457 kronor för.
Vidare rör avdragen bland annat taxiresor som riksdagsförvaltningen betalt.
Nu riskerar Schyman att få fler deklarationer granskade fem år tillbaka i tiden.
- Om jag bedömer det här rätt, finns det all anledning för oss att kontakta skattekontoret i Simrishamn och be att få in deras underlag, säger Gösta Ivarsson, chef för Ekobrottsmyndighetens (EBM) östra kontor, till TT.
Ivarsson klargör att Schymans person är ointressant, rutinen skulle vara samma oavsett vem som stod bakom avdragen.
- Det här har den omfattningen att det kan finnas en misstanke om skattebrott.
Också riksdagsförvaltningen ska nu granska Schymans redovisning av flygbiljetter.
Gudrun Schyman skyller på tidsbrist vid deklarationen. Hon har också skickat kompletteringar och själv belyst felen för skattemyndigheten, uppger hon.
- Det finns sådana resor jag gjort och som jag får göra avdrag för. Nu har det blandats ihop med resor där jag fått ersättning från partiet eller riksdagen och det är olyckligt.
Åsikten delas av Zethraeus. Ett exempel är krognotan från restaurang Maxim i Paris. Den har betalts av både riksdagen och partiet - ändå vill Schyman dra av.
- Sådant får inte hända, säger Zethraeus.

Kritiska partiledare
Hon anser att partiets trovärdighet i skattefrågor skadats - just ett sådant ämne som vänsterns, och Schymans, höga svansföring lockat många arga väljare på.
Även flera andra partiföreträdare var kritiska på torsdagen.
Övriga partiledare är förvånade. De kan inte förstå hur Schyman kan yrka avdrag: saken är klar - antingen betalar partiet eller riksdagen, anser de.
Lars Leijonborg hävdar att han inte yrkat avdrag för resor i deklarationer.
- Det som inte staten betalar, betalar folkpartiet, säger han.
Moderatledaren Bo Lundgren pekar på dubbelmoral, och även finansminister Bosse Ringholm är kritisk:
- Vi vill upprätthålla en ordentlig skattemoral och en hög etik på detta område. Så det är klart att det är oerhört allvarligt att bryta mot vårt regelsystem, säger Bosse Ringholm.

"Någon jävla ordning"
Möjligen ekar forne partiledaren C-H Hermanssons klassiska ord i fonden: "Någon jävla ordning måste det vara i ett politiskt parti". Den närmaste tiden får utvisa om Gudrun Schyman rider ut skattestormen.