Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagare synar fiskförsäljning

TIERP
I tio år har det sålts rökt sik från en husvagn på Tallskogens rastplats längs E4:an utanför Tierp.

Lika länge har miljökontoret och Vägverket försökt få bort fiskhandlaren.
Nu är ärendet lämnat till åklagare.
-Han hanterar fisken på ett felaktigt sätt. Om vi tar det från början måste han ha ett tillstånd från oss och en lokal som är godkänd. Det har han inte. Och när vi kommit ut till honom har han hanterat fisken fel och vid fel temperatur, säger Ida Gunnarsson, livsmedelsinspektör i Tierp.
Hon förklarar att fisk som hanteras fel kan sprida både botulism, listeria och salmonella. Sjukdomar som kan göra människor väldigt sjuka.
-Botulism kan till exempel ge nervskador med talsvårigheter som följd, säger hon och fortsätter:
-Här i Tierps kommun har vi ju det svart på vitt: det händer saker om man hanterar maten fel.

Tragedi på äldreboende
Hon syftar på tragedin förra året, då flera personer dog av en giftig ärtsoppa som de ätit på ett äldreboende i kommunen.
Enligt Ida Gunnarsson har det varit alldeles för varmt i fiskhandlarens kylskåp när de kontrollmätt det.
Dessutom har han sålt hjortronsylt som han själv erkänt att han blandat ut med äpplemos i burkar som saknar innehållsförteckning.
-Det kan vara allvarligt för allergiker, säger hon.
Enligt polisen i Tierp har mannen sålt fisk på flera rastplatser även i intilliggande län. Men trots att de vet vem han är har de svårt att få stopp på verksamheten.
-Det är helt enkelt mycket svårt att få tag på den här personen. Han håller sig undan, och när vi kommer dit är det alltid andra personer som jobbar där. Oftast ungdomar, säger Bertil Gunnarsson, närpolischef i Tierp.

Beslagtagit fisken

Polisen har flera gånger beslagtagit både fisk och sylt av handlaren. Men han dyker alltid upp igen med nya varor på rastplatsen vid Tallskogen.
Gefle Dagblad har förgäves försökt att få tag på fiskhandlaren för en kommentar utan att lyckas. Men till Upsala Nya Tidning har han sagt:
-Det spelar ingen roll vad dom där på kommunen eller Vägverket säger. Det sitter bara en massa snorungar och avgör vad jag ska göra och inte göra. Jag tänker fortsätta att sälja fisk. Och polisen borde förresten ägna sig åt annat än att jaga folk som arbetar.
Mannen är misstänkt för brott mot livsmedelslagen och mot speciallagstiftningen eftersom han saknar tillstånd från Vägverket att stå på deras rastplats, samt för att ha ställt upp skyltar utan tillstånd.

MAGNUS LUNDQUIST
026-15 96 63
magnus.lundquist@gd.se