Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagaren: Det liknar nästan ett lustmord

– Det liknar nästan ett lustmord eller en avrättning.
Det säger åklagare Ulf Back som yrkar på livstids fängelse.
Men enligt 28-åringens advokat är motivet inte styrkt.

Annons

Att 28-åringen har dödat och styckat den 24-åriga kvinnan i sin lägenhet på Nordost har tingsrätten redan slagit fast.

Om gärningen ska rubriceras som dråp eller mord, och hur långt straffet ska bli, är ännu en öppen fråga. Syftet med tisdagens avslutande förhandling var att gå igenom den rättspsykiatriska undersökningen av 28-åringen och låta försvaret och åklagaren hålla ett slutanförande.

Åklagare Ulf Back pekade på flera försvårande omständigheter som enligt honom talar för att straffet ska bli livstids fängelse. 28-åringen hade våldsfantasier och hade uttryckt en ovilja mot kvinnan. Enligt en rättsläkare har halsgreppet som dödade henne hållits i 7-10 minuter.

– Det krävs en stor kraft för att hålla kvar greppet under så lång tid, det vittnar om en stark vilja att döda. Att kroppen styckas efteråt är också en försvårande omständighet, säger Ulf Back.

Skador på både 28-åringen och kvinnan är tecken på strid. Offret måste ha känt stark dödsångest under flera minuter, menar åklagaren.

– Hon utsätts för ett plötsligt överfall av en person som hon har förtroende för. Det liknar nästan ett lustmord eller en avrättning, säger Ulf Back.

Men enligt försvararen, advokat Carl Lindström, finns inget motiv. Han menar att 28-åringen har ett handikapp som gjort att han misstolkat situationen.

– Han ska ta bort armen från kvinnan men drar åt i stället. Han blir rädd av taget, han fokuserar på det och ser inte helheten, han törs inte släppa och väljer att hålla kvar trots att han inte vill att kvinnan ska dö. Därför ska gärningen rubriceras som dråp, säger Carl Lindström.

Tingsrätten meddelar domen om tre veckor, alltså 31 mars.

På tisdagen rapporterade vi live när rättegången mot den styckmordsmisstänkte 28-åringen fortsatte. Här ovan kan du läsa rapporteringen i efterhand.

Resultatet av den rättspsykiatriska undersökningen gicks igenom och försvaret och åklagarna höll slutanföranden. Sedan återstår tingsrättens dom. Åklagarna yrkar på livstids fängelse.

Läs tidigare artiklar om mordrättegången:

Övertygande bevis mot 28-åringen.

Krönika: 600 sekunder att ångra sig

Dag fem – förhör med vittnen

TV: Åklagaren: Motivet finns i våldsfantasierna

Dag fyra – minut för minut

TV: 28-åringen blev irriterad på kvinnan

Analys: Armen levde sitt eget liv – det låter inte trovärdigt

Se TV-inslaget från lägenheten här.

Andra rättegångsdagen – minut för minut

TV: Från styckmordsrättegången – dag ett

Tidslinje: Mordet på Nordost

Annons